Flakförbudet ett hån mot studenterna

Vi är många som är besvikna över flakförbudet på studenten. Den sociala distanseringen respekteras uppenbarligen inte i stora delar av samhället. Skriver insändarskribenten.

Vi är många som är besvikna över flakförbudet på studenten. Den sociala distanseringen respekteras uppenbarligen inte i stora delar av samhället. Skriver insändarskribenten.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Insändare2020-06-10 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi är många som är besvikna över flakförbudet på studenten. Den sociala distanseringen respekteras uppenbarligen inte i stora delar av samhället, och i praktiken skulle studentflak inte utgöra någon större risk än de sammankomster som redan pågår. 

Visst, ett fel rättfärdigar inte ett annat, och social distansering är såklart viktig för att hindra smittspridning, men just nu ser vi till exempel bilder från Sergels torg där tusentals människor trängs i en demonstration, för att visa sin sympati för de svarta i USA. Hur är det möjligt, samtidigt som man förbjuder studentflak att åka runt på stan, där ingen kontakt skulle ske med eventuella åskådare? Skulle det finnas åskådare längs med gatorna, har ju de i sin tur ett ansvar att hålla avstånd till varandra, precis som alltid. Självklart är bristen på social distansering bland demonstranterna oacceptabel, men med det och andra sammankomster i åtanke känns motiveringen för flakförbudet ändå illa underbyggd. 

Framför allt är det ett hån mot studenterna, då de faktiskt bara är cirka 30 personer per klass, och inte minst då de dessutom redan umgås klassvis på fritiden. De kan i princip inte smitta varandra mer på ett flak än de redan gör, då de ändå samlas och har sina privata fester nästan dagligdags, inför studenten. Dessa sammankomster är omöjliga för myndigheter att hindra, de pågår, vare sig vi vill eller ej. Flakförbudet är inget annat än ett spel för galleriet, ett sätt för kommunen och skolorna att ha ”ryggen fri” om någon skulle ställa dem till svars. Någon skillnad i smittspridning lär det inte innebära.