Fler medlemmar gör hyresgästernas röst starkare



Hyresrätten är en viktig upplåtelseform under många skeden i livet, skriver Lars-Evert Jonsson.

Hyresrätten är en viktig upplåtelseform under många skeden i livet, skriver Lars-Evert Jonsson.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2021-07-15 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hyresgästföreningens inställning i artikeln i EK i lördags den 3/7 är berömvärd. Med 14 procents arbetslöshet och hyreshöjningar i form av bruksvärdesuppskrivning i allmännyttan med upp till 2.500 kronor i månaden, vilket kanske motsvarar 30 procent, är uppseendeväckande.

 Lägg där till de inkomstkrav som beslutats. S menar att det är berättigat eftersom det kostar att drifta och återinvestera i underhåll och renoveringar. 

Fråga hyresgästerna på Östermalm i Eskilstuna vem som betalar renoveringarna i slutändan. Kraftiga hyreshöjningar torde vara svaret på den frågan. Man förser hyresmarknaden med nya hyresrätter, som är åsatta dubbla hyror i form av presumtionshyror.

Dessbättre fick V stopp för förslaget om marknadshyror i nyproduktion, som hade gett ännu högre hyror.

Tänk om en villaägare skulle få en kostnadsökning på 30 procent över en natt! Vilket ramaskri det skulle bli, när man är van att tjäna på att bo, bland annat till följd av subventioner av olika slag. 

Hyresrätten är en viktig upplåtelseform under många skeden i livet, för unga och gamla, vid förändringar i arbets- och privatlivet, och borde ha samma villkor som övriga upplåtelseformer. Att så inte är fallet är en skam!

Eskilstuna har cirka 21.000 hyresrätter men medlemsantalet är bara 1/3 därav. För att förändra – gå med!