Flyttfåglar flyttar väl inte hela året?

Ta mindre hänsyn till vad ornitologer säger om flyttfåglar när vindkraftverk planeras. För flyttfåglar flyttar väl inte hela året, menar insändarskribenten.

Ta mindre hänsyn till vad ornitologer säger om flyttfåglar när vindkraftverk planeras. För flyttfåglar flyttar väl inte hela året, menar insändarskribenten.

Foto: Björn Larsson Ask/TT

Insändare2023-03-09 08:53
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla vill ha el. Så billigt som möjligt. 

Vindkraftverk ska helst varken kunna ses eller höras, tycks det.

Låt försvarsmakten ha sina bestämda åsikter om var havsbaserade vindkraftsparker kan anläggas, men ta mindre hänsyn till vad ornitologer säger om flyttfåglar. Där har du min åsikt. För flyttfåglar flyttar väl inte hela året?

Lika väl som kärnkraftverk stängs ner för underhåll och reparationer kan väl turbiner på vindkraftverk stängas när fågelsträcken drar förbi. 

Dessutom, det har visat sig att fisklivet i havet ofta gynnas av fundament av olika slag, bland annat för att fiskefartyg inte kan dra sina trålar där.

Innan jag går över om att resonera om solceller ska du förstås få veta min personliga åsikt om vindkraftverk. Jag blir glad när jag ser dem, men skulle inte vilja bo så nära att jag kan höra dem.

Jag är alltså i grunden positiv till både vindkraftverk och solceller. 

Med utgångspunkt från att en ”normalvilla” förbrukar 20 000 kilowattimmar om året har vi minskat elförbrukningen (effektiviserat) cirka 60 procent. Det har vi lyckats med tack vare bland annat bergvärme, isolering och LED-lampor. Vår ”normalvilla” förbrukade senaste 12-månadersperioden 8 426 kilowattimmar, betydligt lägre än normala 20 000.

Tack vare solceller på taket sedan fyra år tillbaka är vi dessutom självförsörjande på el på årsbasis. Solcellerna tog in 10 216 kilowattimmar under motsvarande tolv månader.