Förbjud omskärelse av nyfödda

Centerstämman beslutade att partiet ska verka för ett förbud för omskärelse på pojkar men partiledningen varnade för att det kommer att uppfattas som att partiet vill förbjuda judendomen och islam.

Centerstämman beslutade att partiet ska verka för ett förbud för omskärelse på pojkar men partiledningen varnade för att det kommer att uppfattas som att partiet vill förbjuda judendomen och islam.

Foto: Tommy Pedersen/TT

Insändare2019-10-09 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommer ni ihåg Centerpartiets idéprogramsgrupp från 2013? I sitt ursprungsförslag hade den med förslag om helt fri invandring, månggifte, slopande av skolplikt och av lagstadgad arvsrätt. 

Debatten om programmet ledde till att partiet och Annie Lööf tonade ned de klassiskt liberala tongångarna. Men de finns där. Ett tecken på det är att hon mer än andra partiledare väljer att framhäva det egna perspektivet.

Man skulle tro att en ledare med så starkt fokus på individens rätt borde försvara den utsatte, försvarslösa individen. Men i debatten om manlig omskärelse gör hon precis tvärtom. Hennes parti tar klokt ställning mot att man sätter kniven i små pojkars penisar. Annie Lööf beklagar beslutet. Hon tar ställning för vuxensamhällets rätt att märka sina barn för livet. För bortmonterade förhudar kan inte monteras tillbaka. 

Företrädare för muslimska och judiska organisationer ser det som en fråga om religionsfrihet. De reagerar starkt mot uttryck som ”sätta kniven i”, men förhuden har ju inte hoppat bort, för att någon råkat säga ’bu’. Den har skurits bort. 

Enligt Europakonventionen får inte religionsfrihet tillämpas så att den kränker andra personers fri- och rättigheter. Men ett nyfött barn kan väl inte ta ställning i sådana frågor? Nej, just det! Och då får man vänta med ingreppet – om det nu alls ska göras – tills barnet är vuxet, och kan säga sin egen mening. 

Så det är ingen som vill förbjuda omskärelse av män. Om de är män. Men nyfödda är inte män.