Förr fanns en trygghet – nu härjar Singhpiraterna fritt

Fantomen bodde under många år på Parken Zoo i Eskilstuna. Bilden är från sent 1990-tal.

Fantomen bodde under många år på Parken Zoo i Eskilstuna. Bilden är från sent 1990-tal.

Foto: Eskilstuna-Kurirens arkiv

Insändare2024-09-16 20:42
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi som är lite äldre minns en tid när man inte sällan kunde möta Fantomen på Eskilstunas gator. Det var en fin tid och vi minns den med saknad, utan gängkriminalitet och med idel glada människor. Men någonstans började det kommunala engagemanget tryta för Parken Zoo och Fantomens grotta började förfalla. Ondskans nemesis lämnade vår stad till Singhpiraterna att härja fritt. 

Även om den petige kan hitta mindre sakfel i denna förklaring till dagens kriminalitet är det tydligt att samhället förändrats och att en idé om en annan tid som varit växer hos många människor. En tanke om ett folkhem som gått förlorat, en rättvis välfärd, ett samhällsbygge med röda stugor och en underbar framtidstro. Det som har hänt är att samhället dragit sig tillbaka och gjort Fantomen hemlös.

Utanförskap och otrygghet har därmed vuxit för den del av befolkningen som behöver stöd. Skolan drivs numera som vinstdrivande bolag och det kompensatoriska uppdraget är eftersatt, bostadssegregationen har ökat och de mest utsatta områdena halkar efter i skötsel och underhåll.

Singhpiraterna tar över alltmer medan justitieministern fåfängt skärper repressionen och misslyckas med det arbete som Dragos tidigare ansvarade för.

Det måste i dag vara uppenbart för alla att såhär kan det helt enkelt inte fortsätta. Det som måste göras är att samhället på nytt byggs upp för att skapa trygghet på klassiskt socialdemokratiskt vis. Det är således inte invandring som är problemet. Återvandring är en lika dålig idé nu som när allt var som det skulle på den tiden då invandrare slogs med kniven, spöade kärringen och klunkade Koskenkorva.

Denna insikt borde vara mycket tillgänglig till och med för SD:s många finlandsättade personer i ledande position, såsom Jomshof (Lohikoski), Kinnunen och Marttinen. Men det verkar svårt. 

Det jag ändå önskar med denna text är att vi ändå skall kunna enas om att återanställa Fantomen.