Försäljning av EEM är inte ansvarsfull

Försäljning av EEM är inte ansvarsfull, skriver Maria Chergui, 
Maria Forsberg och Tommy Hamberg, Vänsterpartiet.

Försäljning av EEM är inte ansvarsfull, skriver Maria Chergui, Maria Forsberg och Tommy Hamberg, Vänsterpartiet.

Foto: Joakim Serrander

Insändare2022-10-17 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialdemokraterna försvarar sitt beslut att sälja ut 49% av Eskilstuna Energi- och Miljö AB med argumentet att inget förändras. Vi, (S) har majoriteten i styrelsen, skriver Jimmy Jansson. Låt oss anta att en kommande styrelse kommer att bestå av 7 ledamöter, dvs 4 ledamöter från kommunen och 3 från den andra ägaren. Med årets valresultat skulle det bli 2 socialdemokrater, 1 moderat, 1 Sverigedemokrat och 3 från 49 % ägaren. På vilket sätt har S möjlighet att kontrollera utvecklingen av bolagets framtid?

Vidare påstår Jansson att en försäljning skulle hjälpa till att hålla nere taxorna. All erfarenhet och logik talar för motsatsen. En pensionsfondsförvaltare, Jansson egna förslag till köpare, har en huvudsaklig uppgift. Att skapa en långsiktig och stabil årlig avkastning. Kanske på mellan 3-7 %. ⁸För det behöver fjärrvärmetaxan och elnätstaxan höjas utifrån relativt låga nivåer idag. Hur ska det lokala näringslivet, vilket Jansson ofta vurmar för, då fortsatt kunna erbjudas konkurrenskraftiga priser?

Ett tredje argument från Jansson är att han och S vill förhindra utförsäljning av hela Eskilstuna Energi- och Miljö AB. Hur då? En annan majoritet i kommunen kan enkelt fortsätta att sälja resterande 51 % utan att S kan förhindra det.

Jansson målar också upp en bild av att EEM kommer att behöva ta ett stort ansvar för kommande klimatarbete. Vi delar den bilden. Däremot har vi svårt att se hur en nationell Pensionsfond som ägare kommer att kunna ta ett stort ansvar för en enskild kommuns klimatarbete. Hur säkrar Jansson detta?

Att sälja 49 % av EEM kan ge en mycket god ekonomisk utdelning för dagens kommunledning att spendera på olika investeringar, vilka alla kommer att kräva avsevärda driftskostnader. Från dag 1 och för hela deras livslängd. Samtidigt kommer den årliga utdelningen från bolaget, för närvarande cirka135 mkr per år att avsevärt reduceras. Den ekonomiska utvecklingen kommer inte vara gynnsam för kommunen över tid. Fast de problemen överlämnar Jansson och S till en kommande generation ledare i kommunen. Det är inte ansvarsfullt.

43