Förslag för ett nytt grönt folkhem i Eskilstuna

Miljöpartiet vill bland annat se mobilitetspooler som kan erbjuda lÄdcyklar.

Miljöpartiet vill bland annat se mobilitetspooler som kan erbjuda lÄdcyklar.

Foto: Torsten Braf (arkiv)

InsÀndare2022-08-05 19:50
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Svar till signaturen Vakna ”Diskutera hur Eskilstuna blir mer hĂ„llbart” (Eskilstuna-Kuriren 27 juli). 

Vi i Miljöpartiet de gröna i Eskilstuna hĂ„ller med signaturen Vakna och arbetar oförtrutet med politiska förslag för hur Eskilstuna ska bli mer hĂ„llbart. 

Precis som signaturen Vakna skriver befinner vi oss i en klimatkris. Vetenskapen har sagt sitt: utslĂ€ppen mĂ„ste minska – snabbt! Nu krĂ€vs en klok och modig klimatpolitik för en rĂ€ttvis omstĂ€llning. Vi i Miljöpartiet de gröna stĂ„r för den politiken och har konkreta förslag pĂ„ alla de omrĂ„den som skribenten efterlyser.

Vi har en vision om ett lĂ„ngsiktigt hĂ„llbart Eskilstuna, ett nytt grönt folkhem. Vi vill stĂ€lla om till ett miljövĂ€nligt samhĂ€lle och satsa stort pĂ„ en förbĂ€ttrad vĂ€lfĂ€rd. NĂ€r det gĂ€ller de omrĂ„den som insĂ€ndarskribenten Vakna efterlyser politiska diskussioner om vill vi: 

  1. Att Eskilstuna Kommunfastigheter AB ska ligga i framkant i sitt miljö- och klimatarbete och bygga pÄ ett sÀtt som minimerar miljöpÄverkan sett över byggnadens hela livscykel.
  2. Satsa pÄ billigare, snabbare och pÄlitlig kollektivtrafik, bland annat genom ökad turtÀthet och separerade busskörfÀlt. För att fler ska kunna klara sitt vardagspussel utan bil vill vi ocksÄ se till att det finns en god tillgÄng till olika typer av mobilitetspooler som kan erbjuda bilar, lÄdcyklar eller andra typer av fordon.
  3. Skydda vĂ„r stad genom grön- och blĂ„ytor som trĂ€d, planteringar, parker, diken och avrinningsytor i stadsmiljön. Det Ă€r viktigt för ett klimat i förĂ€ndring, med stigande medeltemperaturer och extrema vĂ€derhĂ€ndelser. Mer grönska, vĂ„tmarker och öppna vattendrag gör att det Ă€r lĂ€ttare att hantera plötsliga vattenflöden. Grönska bidrar ocksĂ„ till bĂ€ttre luft och till att hĂ„lla nere temperaturen i staden under vĂ€rmeböljor. 
  4. Att kommunala fastigheter installerar solceller pÄ tak dÀr förutsÀttningarna Àr goda och att omrÄdet vid flygplatsen i Kjula anvÀnds för en solcellspark.
  5. Att Kommunfastigheter anlÀgger gröna tak och gröna vÀggar pÄ lÀmpliga fastigheter.
  6. Skapa attraktiva och trivsamma stadsmiljöer för alla i staden och skapa mer plats för mĂ€nniskor genom att vika mer av gatuutrymmet Ă„t fĂ€rdmedel som gĂ„ng och cykel. 

De hÀr punkterna Àr bara ett axplock av de förslag vi driver för ett lÄngsiktigt hÄllbart Eskilstuna. NÀr det kommer till miljö och klimat Àr det Miljöpartiet som du som vÀljare kan lita pÄ. För en framtid att lÀngta till i Eskilstuna.