Försök vara rädd om våra insekter

Insekterna blir färre – var rädd om dem, uppmanar insändarskribenten.

Insekterna blir färre – var rädd om dem, uppmanar insändarskribenten.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Insändare2023-05-16 08:06
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag vi har ju sett hur insekterna minskat i antal de senaste 60 åren, ändå finns det sådana som vill skylla det hela på vindkraftverken. Ja, var och en kan ju ha sina åsikter. 1965 kunde vi höra hur miljöproblemen kommer att bli synliga, bland annat skulle vi märka det på att fjärilarna skulle vara betydligt färre 1980. Det stämde väl och 1980 sa man att de stora förändringarna skulle vi inte märka så mycket av förrän in på 2000-talet. Det stämde också väl in. Men fortfarande tycker många att det ordnar sig säkert på något sätt. Jag kan i alla fall inte göra något nämnvärt och jag lever ju som vanligt tycker man väl.

Hur viktiga är då våra insekter? Kan mänskligheten leva utan insekter? Ska vi försöka pollinera växter istället för att flyga på semesterresor? Vilka djur behövs inte i världen? Fästingar har ingen funktion, säger sådana som inte är insatta i djurlivet. 

Vår natur övergår mänsklighetens nuvarande kunskaper. Och allt som vi lånat av naturen, hur ska det bli när naturen kräver tillbaka våra lån? Räcker det med att säga förlåt, vi tänkte inte på balansen i naturen, vi lovar att inte göra om det?

Håll gärna lite uppsikt på våra insekter och var rädda om dem. Vi kan ju se på vindrutan på bilen hur mycket insekter det finns. På 1950-talet var rutan täckt efter 2 mil. I dag kan vi åka 100 mil i Sydsverige utan nämnvärda problem. Var det för mycket insekter på 50-talet? Ja, man kan ju undra hur mycket vi bryr oss om förändringarna i naturen. Men försök till att börja med att vara rädd om våra insekter.