Förstår ni inte att vi behöver dessa människor?

"Förstår ni inte att vi behöver dessa människor?" skriver signaturen "Nidnus ne Ros". Bilden är från en kvinnodemonstration i Flen. Enligt skribenten är de flesta kvinnorna på bilden inte längre kvar i Flen.

"Förstår ni inte att vi behöver dessa människor?" skriver signaturen "Nidnus ne Ros". Bilden är från en kvinnodemonstration i Flen. Enligt skribenten är de flesta kvinnorna på bilden inte längre kvar i Flen.

Foto: Nidnus ne Ros (skribenten själv)

Insändare2024-02-09 19:35
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ja, nu har Migrationsverket på uppdrag av regeringen och inte minst av SD, börjat att samla in utvisningshotade till sina ”Återvändandecenter” på fem olika ställen i Sverige, då i närheten av Sveriges större flygplatser. Ett av dessa är Märsta utanför Stockholm, i Sigtuna kommun. 

”Vi känner oss helt överkörda. Trots att Migrationsverket vet om våra stora utmaningar, väljer de att öppna återvändarcenter just här. Det är både tondövt och helt obegripligt.”  Det säger Mattias Askerson (M), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sigtuna. Beslutet med upp till 500 platser där verkar inte helt förankrat...

Återvändandecenter är ett kollektivt boende där mat och logi erbjuds och där det finns möjlighet till aktiviteter, som ska underlätta ett återvändande. Erbjuds, då kan det ju inte vara ett TVÅNG… eller?

Jag känner flera familjer som redan fått beskedet av Migrationsverket att de ska placeras där, tills dess att de ska utvisas tillbaka dit de kommer ifrån, var det nu är…? Vilka har då fått besked att de ska ”erbjudas” plats där? Jo, naturligtvis barnfamiljer som är lättast för Migrationsverket att lokalisera. De som ”sköter sig” och har bott på samma ställe i kanske åtta-tio år. Som har ett ordnat levende och barnen går i skolan, där de kanske gått alla år de varit skolpliktiga i Sverige. Många av dessa barn var förmodligen väldigt unga när de kom till Sverige, så deras liv är ju den svenska skolan och de kamrater de umgås med i och utanför skolan och de vet inget om sitt ”gamla hemland” och språkkunskaperna är små eller noll.

Mamman och pappan eller ensamstående mammor, kanske jobbar/praktiserar eller studerar på olika ställen för att förkovra sig i svenskan och vårt samhälle. Läser in grundskolan och gymnasiet för att sedan hamna i någon form av yrkesutbildning. De vill inget hellre än att få ett jobb och tjäna sina egna pengar. De vill INTE leva på våra bidrag, som då dessutom är urusla.

En av dessa familjer jag känner och känner extra mycket för, är en familj med mamma, pappa och tre barn från nio till 15 år, som bott i Sverige i nio år. Men vart ska det utvisas till, undrar man? Mamman är född i ett östeuropeiskt land av föräldrar med sitt ursprung i Sydkorea. Pappan är från Ryssland, alla barnen är födda i Syrien där de bott i åtta år, innan de sökte asyl i Sverige. Deras hemspråk är ryska, men barnens språk är ju perfekt svenska, mindre bra ryska och ingen arabiska… Till vilket land kan man utvisa den familjen, där föräldrarna varit gifta sedan barnen föddes? Föräldrarna är duktiga och ambitiösa människor, som båda läst på universitet i sina respektive hemländer. Sådana människor vi behöver för att fylla behoven i vårt samhälle!

Gå in på ett äldreboende var som helst i Sverige och titta. Vilka jobbar där? Likadant inom skola och barnomsorg. Vilka jobbar där? Denna ”import” av arbetskraft har ju alltid varit helt nödvändigt för vårt samhälles utveckling. Valloner, som lärde oss gjuta järn på 1600-talet, ungrare som kom för arbete på 1950-talet, italienare och finländare lite senare, vietnameser och även andra nordbor ännu lite senare. Även kungahuset importerade på 1800-talet en ny kungaätt, som vi fortfarande har nytta av.

Förstår ni inte att vi behöver dessa människor och att de flesta vuxna är i sin bästa ålder, mellan 20 och 60 år? För att inte tala om alla begåvade barn vi får ”gratis”.