Förstör inte naturen i reservatet – tänk på oss unga

 I naturreservatet Hedlandet så har det gjorts hyggen och marken har körts sönder. Skriver signaturen Finn, 16 år.

I naturreservatet Hedlandet så har det gjorts hyggen och marken har körts sönder. Skriver signaturen Finn, 16 år.

Foto: Läsarbild

Insändare2020-12-05 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag gillar att vara i skogen: Att vara vid en eld med kompisar, bada i en skogssjö och vandra i skogen. Men nu blir det fler och fler hyggen överallt och vindkraftverk planeras. I naturreservatet Hedlandet så har det gjorts hyggen och marken har körts sönder. Jag trodde att naturreservat betyder skydd men skogen har avverkats värre inne i reservatet än utanför reservatet. Och jag vet att nästan hela skogen i reservatet ska avverkas under kommande år. Det kan man läsa i skötselplanen för reservatet.

Skog tar lång tid att växa tillbaka- jag kommer att vara minst 70 år när skogen är som den var innan den höggs ned. Det betyder att under hela min vuxentid så kommer varken jag eller mina eventuella barn kunna plocka blåbär, lingon eller svamp i den. Det blir färre fåglar och andra djur. Allt ödeläggs när skogen kalavverkas och markbereds.

Vid naturreservatet Hedlandet så planeras även stora vindkraftverk som ska bli 290 meter höga. Det blir nya breda vägar, bortsprängning av berg, fler avverkningar. Vindkraftverk är en kortsiktig lösning som är dyr och ineffektiv, följderna för naturen är långsiktiga. Det som är skönt med Hedlandet är att det är tyst och mörkt på natten och man kan se hela stjärnhimlen. Många människor får aldrig uppleva det. Vindkraftverken kommer att förstöra denna upplevelse för de blinkar dygnet runt. 

Jag anser att vindkraftverken inte ska byggas och jag känner mig besviken på politikerna som inte vill bevara naturen. Tycker ni att det räcker om vi och framtida generationer får se natur på en skärm?