Framtiden är mörk

Framtiden i skolan är mörk, skriver signaturen "Uppgiven". Till vänster i bild stadshuset i Eskilstuna.

Framtiden i skolan är mörk, skriver signaturen "Uppgiven". Till vänster i bild stadshuset i Eskilstuna.

Foto: Carolina Lundin

Insändare2024-01-04 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kära politiker. 

Eskilstuna har idag tre områden på polisens lista över landets mest utsatta områden. Kommunen tillsammans med polisen har satt som mål att om fyra år ska Eskilstuna inte ha ett enda område på den listan. Det är ett bra mål! För att nå målet behöver rekryteringen till de kriminella gängen stoppas. Vi ser att kriminaliteten går ner i åldrarna och att ungdomar i så låg ålder som 13 år begår grova brott.

Kommunpolitiker samt riksdags-och regeringspolitiker talar alla om vägen till att få ungdomar på rätt väg är skolan. Det ska satsas på skolan för att komma till rätta med kriminaliteten. Det är fina löften som uttalas och som lärare känner man att äntligen har man förstått att vi måste satsa på barnen.

Idag ligger Eskilstunas skolor på plats 274 av 290 i kommunrankingen i Sverige enligt föräldraralliansen.nu. Där jämför man skolan utifrån måluppfyllelse, pedagogisk personal, hälso- och studiefrämjande resurser samt fritidshem. Eskilstuna som har stora problem med rekrytering till kriminella gäng placerar sig alltså långt ner på listan över hur mycket kommunerna satsar på skolan. Eskilstuna är alltså bara 16 platser från att vara sämst i Sverige! 

Kära politiker, svaret från er på samhällets och skolornas stora problem är att göra nya stora neddragningar i skolan. 55 miljoner ska skolan spara under det kommande året. 55 miljoner i en verksamhet som redan går på knäna. 55 miljoner i en verksamhet som handlar om att skapa förutsättningar för att föra vår demokrati vidare. 55 miljoner på en verksamhet ni ger löften om att satsa på.

Ni ansvariga politiker, ni är modiga som vågar sätta hela våra demokrati på spel. Ni måste inse att de ni gör nu får konsekvenser långt in i framtiden. Ni känner er kanske modiga, jag väljer att kalla det girighet. Det ni sparar i denna budget kommer kosta er mångdubbelt i framtidens budgetar. Vi vet att kriminalitet och utanförskap i längden är långt mycket dyrare än att skapa goda förutsättningar för barn att lära sig demokratiska värden, få kunskaper och kompletta betyg, vilket i sin tur leder till vidare studier och arbete och det viktigaste, medborgare med respekt för demokratin!

Väljer ni att slutföra dessa neddragningar i ett läge när skolan redan går på knäna, behöver man inte vara siare för att se hur framtiden blir. Framtiden i skolan är mörk.

Ge oss ett svar: På vilket sätt räddar ni barnen från kriminalitet och utanförskap genom att spara 55 miljoner på den verksamhet där barnen spenderar den största delen av sin tid?

Skriv en insändare du med

Våra insändare läses av många och vissa dagar kan en insändare vara bland de mest lästa artiklarna på hela sajten.

KLICKA HÄR för att skriva en egen insändare! Det är kostnadsfritt och den kan handla om vad som helst.