Från Putinkramare till Natomedlem

Låt inte SD lura dig! Sverigedemokraterna och Putins Enade Ryssland är syskonpartier i sin nationalism och sitt uppenbara förakt för humanitär rätt och pressfrihet, skriver signaturen "Minns SD:s Putinkramande".

Låt inte SD lura dig! Sverigedemokraterna och Putins Enade Ryssland är syskonpartier i sin nationalism och sitt uppenbara förakt för humanitär rätt och pressfrihet, skriver signaturen "Minns SD:s Putinkramande".

Foto: Foto: Fredrik Persson / TT /

Insändare2022-03-15 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverigedemokraterna, SD, har länge stöttat och hyllat Putin. Man har åkt på studieresor till Putins parti Enade Ryssland och sagt att man ”har mycket att lära” av dom. SD hyllade Putin som ledare och Ryssland som stat. Som förebild. SD gjorde inga försök att dölja det. Tvärtom berättade man om det i artiklar, på sociala mediekonton och spred Putins desinformation.

Nu har Putin invaderat Ukraina och visat nationalismens sanna ansikte. Då städar SD febrilt sina kanaler, rensar sina konton och webbsidor. Genom att inte prata om det hoppas man att du ska glömma. Att du inte ska se. Nu gäller det för Sverigedemokraterna att dölja deras koppling och Putinkramande. Men spåren finns kvar om du tittar. Det finns fortfarande intervjuer de gjort och debattartiklar de skrivit på medier som SD inte kontrollerar än. Där kan du se. Om du vågar titta efter sanningen. 

Istället står Sverigedemokraterna plötsligt på ja-sidan för Nato-medlemskap. Från Putinkramande till Nato-medlemskap på två veckor? Är det trovärdigt? Nej! Självklart inte. Är det bara ytterligare ett populistiskt lappkast där man ser att det finns en liten majoritet och då måste man passa på att rida på den vågen? För att sedan ändra sig igen om nästa opinionsundersökning säger något annat?

Eller är det något mer cyniskt? Är det bara ett sätt att dölja sitt tidigare Putinkramande? Att bygga en grund för att förneka det? Försöker SD blanda bort korten och skapa rubriker i en annan fråga så ingen ska fråga om deras tidigare kontakter med Enade Ryssland? Att lura dig och få dig att tänka på annat?

Låt inte SD lura dig! Sverigedemokraterna och Putins Enade Ryssland är syskonpartier i sin nationalism och sitt uppenbara förakt för humanitär rätt och pressfrihet. Det visade man länge genom sitt samarbete och stöd. Nu, när opinionen ser Putins rätta ansikte vill man distansera sig och dölja sina samarbeten. Låt dig inte luras!