Fria arbetsskor inom vården vore fullt möjligt

Regionpolitikern Camilla Holmgren (S) svarar på en tidigare insändare om arbetsskor inom sjukvården.

Regionpolitikern Camilla Holmgren (S) svarar på en tidigare insändare om arbetsskor inom sjukvården.

Foto: Region Sörmland/Hasse Holmberg (TT)

Insändare2024-04-25 12:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med anledning av insändaren ”Ge er värdefulla personal vettiga skor, Region Sörmland!”, skriven av Heléne Etzell.

Heléne skriver bland annat att vårdpersonalen som går och står många timmar varje dag borde få ergonomiskt riktiga skor av sin arbetsgivare, Region Sörmland. Personalen bär gymnastikskor, ibland spruckna och trasiga, en del bär badtofflor. Hur ska dessa medarbetare orka ett helt yrkesliv?

Jag håller med Heléne, och vi Socialdemokrater har skrivit en motion om just detta: fria arbetsskor till anställda inom hälso- och sjukvården.

Region Sörmland är en stor arbetsgivare, med ett stort ansvar för arbetsmiljön för sina medarbetare. Personer som jobbar på våra sjukhus, inom primärvården och folktandvården står och går mycket i arbetet. De utsätts för belastningsbesvär samtidigt som det också finns risker i arbetsmiljön.

Arbetsskor förebygger de här riskerna, bland annat genom att vara ergonomiska och stötdämpande. Slitaget och risken för att skorna utsätts för ohygieniska inslag och smitta är stor. En god arbetsmiljö ska inte vara beroende av den enskilda medarbetarens tjocklek på plånbok.

M, C, VfP och KD som styr i regionen har hittills sagt nej till detta i de sammanhang där frågan varit uppe. Argumenten som lyfts är att det är för dyrt och att gratis arbetsskor skulle behöva beskattas av arbetstagaren. Det skulle även innebära en ökad administration med beställningsrutiner och så vidare.

Jag är helt övertygad om att det skulle vara helt genomförbart om viljan hos de som styr fanns! Medarbetarna är vår viktigaste resurs. För att de ska orka ett helt arbetsliv förtjänar de en god arbetsmiljö, de förtjänar fria ergonomiskt riktiga arbetsskor!