Friskolor för eleverna eller vinsten?

Insändare 8 juli 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har inte satt mig in frågan om friskolors vara eller inte vara utan tyckt att driver man en friskola så bör man ha rätt att ta ut en liten vinst.

När jag sedan hörde Johan Persson Liberalerna tala om begränsning av friskolornas vinst började jag bli intresserad.

I söndags tittade jag på debatten mellan Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) och då tog Magdalena Andersson upp frågan om friskolornas vinstuttag och Ulf Kristersson hade inget intresse av att begränsa friskolornas vinster. 

Då blev jag misstänksam och googlade på friskolors vinstuttag, jag fick nästan en chock tre företag tog ut 4,6 miljarder i vinst för 2021, jag blev ursinnig, här går våra skattepengar till finansbolag istället för till våra barn.

Ulf Kristersson säger att ”mitt lag” ska se till att varje skattekrona skall hamna där de är avsedda för. Ett lag som tycker att det är rätt ställe att placera våra skattepengar på ger jag inte mycket för. Kristersson räknar ju in SD i sitt lag men jag kan inte tro att SD ställer upp på något sådant de brukar ha sundare uppfattning om var skattepengarna ska hamna.

Friskolorna sägs ju sockra betygen och det tänker jag på när jag läser om personer som ”fuskar” med ”tentor” på universitet och högskolor. Naturligtvis är det sådana som fått ”Glädjebetyg” och kommit in på skolor dit de egentligen inte har kompetens till.

Idag måndag tog Vänsterpartiet också upp frågan och de vill ta bort alla vinster för friskolorna vilket kanske är väl drastiskt.

Jag hoppas Annie Lööf för Centerpartiet också är för att begränsa vinsterna för friskolorna till rimliga propositioner.

Jag vet inte hur många lärare och övrig skolpersonal man kan få för 4,6 miljarder men det lär väl bli en hel del.

Att friskolorna ”Lobbar” för att behålla rätten till att ta ut obegränsade vinster det förstår jag och de har ju massor av pengar att jobba med.

Ingen vettig förälder kan väl tycka att det är OK statens skattepengar går barnens näsa förbi och hamnar i rika kapitalbolag fickor istället.

 

Jan Em


 
 
 
 
 
 
Kommentera
Läs mer!

Insändare: Vinstdrivande skolor – inget väljarkåren önskar

Vinstdrivande skolor – inget väljarkåren önskar

Debatt: Sluta med det osakliga – tillsammans lyfter vi skolan

Sluta med det osakliga – tillsammans lyfter vi skolan
Visa fler
Ämnen du kan följa