Fritidsmatematiker – gör om och gör rätt

I Sverige räknas alla som dött med corona som coronadöda. I en del länder räknas bara de som dött av corona, i en del länder bara de som avlidit på sjukhus. 
Skriver B Carlsson.

I Sverige räknas alla som dött med corona som coronadöda. I en del länder räknas bara de som dött av corona, i en del länder bara de som avlidit på sjukhus. Skriver B Carlsson.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Insändare2020-08-21 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till "Fritidsmatematiker" den 18 augusti.
Den matematik som du dristar dig att använda är felaktig från början till slut. Skulle coronapandemin följa ett givet matematiskt mönster så skulle man kunna räkna som du gör men så är det inte. Det går inte att göra jämförelser mellan olika länder eftersom grundförutsättningarna är så olika. Om någon världsordning skulle bestämma hur dödsfallen skulle beräknas vore ändock siffrorna alltför oberäkneliga.

I Sverige räknas alla som dött med corona som coronadöda. I en del länder räknas bara de som dött av corona, i en del länder bara de som avlidit på sjukhus. En del länder räknar de som avlidit på sjukhus och vårdinrättningar och slutligen i andra länder även de som avlidit utanför dessa inrättningar, alltså i bostad eller annorstädes.

Antal avlidna i vissa länder kan inte preciseras utan skattas. Nu har region Östergötland gjort en noggrann undersökning och det visar sig att av de som bokförts som avlidna med corona har ”bara” cirka 15 procent avlidit av corona. Med denna beräkning kan de coronadöda i Sverige skattas till cirka 900 personer.