Kommentar till debattartikeln "Att inte agera på klimatkrisen kostar liv och miljarder" publicerad den 12 november.
Alla pratar och skriver om klimatet och vilka risker det finns med klimatförändringarna. Vad skall vi göra åt dessa förändringar? Ingen som vet i varje fall de lärda debattörerna i EK lördagen den 12 november. Alla målar på med grova penslar hur temperaturen kommer att stiga, men ingen kommer med några rejäla förslag utom att vi måste ställa om hela vårt samhälle mot en grönare ideologi. Inte ens så välmeriterade debattörer. Ja, möjligen att vi alla skall bli miljöaktivister och limma fast oss på närmaste motorväg, just för klimatet.
Debattartikeln ligger rätt i tiden, FN- panelen i Egypten är samlad för klimatets skull. Nu skall nya djärva skrifter publiceras, distribueras och falla i glömskans arkiv. Aktörerna kan andas ut till nästa flygresa till nya resmål och nya buntar av papper att lägga i rundarkivet. Före detta professorn i meteorologi Bert Bolin (1925- 2007) var en av grundarna till IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change). Panelen inriktade sig på det så kallade ozonhålet. Tyvärr visade det sig att ozonhålet var ömsom stort och ömsom litet, det vill säga ozonhålet var ingen gångbar teori. Han hade knappast väntat sig denna reslystna hord av aktörer för klimatets skull.
Vi människor är mycket lättskrämda och ser hot hela tiden omkring oss och vår existens. Hoten måste bekämpas med sofistikerade metoder och framförallt av sofistikerade analyser. År 1993 skrev Bert Bolin häftet "Hotet om klimat förändringar" utgivet av forskningens frontlinje. Har frontlinjen förskjutits framåt eller stått still eller rent av backat bakåt? När jag läser de lärda skribenterna till debattartikeln så har vi svaret. Frontlinjen har gått bakåt.