FUT-funktionen löser inte orsakerna bakom fusket

FUT-funktion gör nog ett mycket bra arbete men löser inte problemens orsaker, skriver signaturen Gammal sosse. På bilden Simon Brunner som är teamledare på gruppen mot felaktiga utbetalningar, FUT.

FUT-funktion gör nog ett mycket bra arbete men löser inte problemens orsaker, skriver signaturen Gammal sosse. På bilden Simon Brunner som är teamledare på gruppen mot felaktiga utbetalningar, FUT.

Foto: Joakim Serrander

Insändare2023-10-30 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fusk förekommer alltid ty sådan är människan. Är man företagare kan man få epitetet oseriös genom att fiffla, är man vanlig medborgare benämns man kriminell. Samma smuts, olika namn. Mekaniken bakom skatt/bidragsfusk eller en felaktigt uttagen vab-dag är densamma och ingetdera kan försvaras. Så långt är alla oavsett partifärg kanske överens? Att det beroende på hur samhällssystemet riggas samlas fusk på olika platser borde också vara något som alla kan vara överens om. Det är till exempel svårt att fuska med förmögenhetsskatt när denna skatt avskaffats. Fusk blir också mindre angeläget om man subventionerar badrumsrenoveringar och städhjälp för att det annars är ”för dyrt” och något som det annars fuskas med. Hur det nu än löses så är fusk inget vi vill ha i välfärden, det är vi alla överens om. Ökar det så måste något göras! 
Att den som fuskar ertappas är viktigt för vår tro på ett rättvist samhälle och i Eskilstuna har vi en FUT-funktion som enligt Eskilstuna-Kurirens uppgifter de senaste tre åren återfört 433 590 kronor till kommunkassan från bidragsfuskande medborgare. Kommunens anspråk är större men 25 ärenden ligger för stunden hos kronofogden. ”Vi blir väldigt glada när FUT-funktionen når framgång, de är våra hjältar” meddelar Jimmy Jansson. Hur dessa kaffepengar i sammanhanget skall ses som framgång är oklart och man skulle kunna fråga om rätt saker görs? BRÅ skriver i Rapport 2022:1 Välfärdsbrott mot kommuner och regioner att ”Den mest effektiva åtgärden mot välfärdsbrott är att aldrig ge oseriösa aktörer tillträde till marknaden”. Samhället måste således jaga både den kriminelle medborgaren och det oseriösa företaget men det senare påstår alltså BRÅ är det större problemet. För 30 år sedan skulle BRÅ:s rapport inte kunnat skrivas då den typ av brott vi ser i dag inte fanns. Vårdcentraler och vaccinationsmottagningar drevs aldrig av oseriösa entreprenörer eller än värre av kriminella nätverk.
Att stävja fusk är hur som helst viktigt på alla nivåer och vår FUT-funktion gör nog ett mycket bra och förtroendeskapande arbete för staden. Men man bör se proportionerna. Det löser inte problemens orsaker och skapar inte någon sheriff, snarare en riddare med sorglig skepnad. Kommunal politik i dessa frågor har möjligen en funktion som vaktmästeriet i provinsen och socialdemokrater var klokare förr, det är som det är.