Välj den prisvärda ekomaten

Humla på ekologisk raps.

Humla på ekologisk raps.

Foto: Lisa Schneider, Ekologiska Lantbrukarna

Insändare2024-01-19 18:50
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Januari är en ekonomiskt tuff månad och rådande matpriser bidrar till situationen. “Billigare mat här” och “Köp lågpris” – budskap om att dra ner på matkostnaderna haglar.

För många av oss ekolantbrukare så är januari en tid för reflektion. Vårbruket har inte dragit igång än och snön ligger fortfarande tjock över våra fält. När vi möts av budskapet att mat ska vara billig, ja då skaver det i bondesjälen. Vad innebär egentligen billig mat? Jo, att någon annan får betala för konsekvenserna.

Vi arbetar dag ut och dag in med att producera god, bra ekologisk mat. Våra djur får böka i jorden, sprätta i sanden och beta gräs, det binder in kol och gynnar biologisk mångfald. Vi sprider inte farliga kemikalier på våra fält. Vi använder inte heller någon importerad konstgödsel, det gör oss mer självförsörjande. Allt detta leder till att maten vi producerar är lite dyrare. Det betyder inte att maten inte är prisvärd!

Det finns gott om svensk, ekologisk mat som ger mycket för liten peng:

  • Ägg – Ett ekoägg både smakar gott och ger protein. 
  • Mjölk – Mjölken är ett fantastiskt livsmedel som ger 18 av de 22 viktigaste näringsämnena. Ett glas eko-mjölk är billigare än en färdig proteinshake! 
  • Havregryn – Gröt är en stabil och prisvärd måltid som passar utmärkt alla tider på dygnet. 
  • Köttfärs – En köttfärssås behöver inte innehålla mer än 50 gram köttfärs för att få en god smak, dryga ut med lite morötter som ger både fibrer och vitaminer till en låg kostnad.

Gå inte på handelns kampanjer om billigare (skräp)mat, köp istället den svenska, ekologiska maten. Det gör gott både för magen och samvetet!