GÄng- och cykelbanan i Eskilstuna som gud glömde

GĂ„ng- och cykelbanan som en smal kostig.

GĂ„ng- och cykelbanan som en smal kostig.

Foto: Rolf Waltersson

InsÀndare2023-07-10 08:01
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Jag lĂ€ser i EK 26 juni att MalmköpingsvĂ€gen, vĂ€g 53, ska fĂ„ ny strĂ€ckning. Den nuvarande smala vĂ€gen Viptorp-Stenkvistarondellen har tĂ€t och tung trafik. Ingen vĂ€gren att ”fly ut pĂ„â€ för de som cyklar.

”StrĂ€ckan Ă€r olycksdrabbad och saknar cykelbana...” skriver EK.

Men det Àr inte hela sanningen. Det finns faktiskt en kombinerad gÄng- och cykelbana. Det Àr en liten stump pÄ knappt 200 meter. Sett frÄn MalmköpingshÄllet strÀcker den sig frÄn infarten till bilskroten och fram till dÀr 70-skyltarna stÄr, vilket Àr cirka 50 meter innan nya infarten till Nyby avfallsstation.

Det mÀrkliga med denna gÄng- och cykelbana Àr att den Àr totalt bortglömd. Den byggdes för kanske 20-30 Är sedan, eller Ànnu tidigare. Inget underhÄll. GrÀs och buskar har tagit över sÄ att denna gÄng- och cykelbana Àr en smal kostig. Ingen snöröjning pÄ vintern.

Skylt som markerar att det Ă€r ”gĂ„ng- och cykelbana” finns bara frĂ„n ena hĂ„llet, vid infarten till bilskroten. FrĂ„n andra riktningen finns inge skylt som talar om för gĂ„ende och cyklister att denna nĂ€stan osynliga kostig Ă€r en gĂ„ng- och cykelbana.

Man undrar vem som kom pĂ„ idĂ©n att anlĂ€gga denna lilla stump som börjar och slutar i ”ingenstans”.

Dessutom – varför bygga denna stump, och sedan strunta i att underhĂ„lla den?  VĂ€gverket, kommunen, eller bĂ„da i samverkan?

Jag har Àven vinterbilder som visar att denna gÄng- och cykelbana, som ligger som i ett dike, Àr fylld med is och snö och totalt omöjlig att cykla pÄ.

Rolf Waltersson

Eskilstuna