Ge våra nya svenskar möjligheter i samhället

Vi behöver lära känna varandra över kulturgränserna och acceptera varandra, menar insändarskribenten.

Vi behöver lära känna varandra över kulturgränserna och acceptera varandra, menar insändarskribenten.

Foto: Roger Vikström/TT

Insändare2023-04-13 07:40
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Allt oftare läser vi i om Sverigedemokraternas framfart på den politiska arenan. Är vi på väg mot ett nytt 20- och 30-tal? Låt oss inte missledas av SD:s destruktiva krafter och inlindade politik. Låt oss leva i nuet och ta lärdom av historien. 

Det mångkulturella samhället är här för att stanna. Därför är det viktigt att vi alla tar vara på den grundläggande idé som ett demokratiskt samhälle bygger på. Tankar om allas lika värde.

Den svenska regeringen för idag en politik där man ser invandrarna som ett stort problem. Istället måste regeringen skapa möjligheter för våra nya svenskar att på ett bättre sätt komma in i samhället.

I den allmänna debatten ställs invandrarna mot skolan, pensionärer och andra grupper i samhället. Antalet pensionärer ökar för varje år och vårt land behöver allt fler som kan bidra till att behålla välfärden. Här kan våra nya svenskar göra en stor insats.

Det finns idag över 2 miljoner människor i Sverige med utländsk bakgrund. Låt oss då ta vara på alla de resurser som bjuds.

Vad som behövs är att vi lär känna varandra över kulturgränserna, att acceptera varandra. Många av våra nya svenskar är starka i sin identitet, kulturellt, politiskt och religiöst. Låt oss ta vara på detta. Vi måste lära oss att bejaka olika egenarter med vetskap om att det är först när du känner respekt och tillit som du som ny medborgare känner dig riktigt trygg.

Låt de nya svenskarna ges samma möjlighet till arbete och välfärd som alla andra. Ett värdigt arbete innebär inte bara en ekonomiskt högre standard utan också i lika grad värdighet och social gemenskap.

Vi, då menar jag vi alla, måste se till att våra nya svenskar så fort som möjligt kommer in i och ges möjligheter i det svenska samhället.

Låt oss alla hjälpas åt.