Gillar du fabriksskorstenar? Åk till Vilsta

Den gamla fabriksskorstenen syntes bara från Köpmangatan, skriver Leif Lundborg som tycker att den inte ska byggas upp igen.

Den gamla fabriksskorstenen syntes bara från Köpmangatan, skriver Leif Lundborg som tycker att den inte ska byggas upp igen.

Foto: Lars Skärlund

Insändare2022-02-25 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Handlar skorstenen om makt och prestige?", publicerad den 16 februari.  Jag delar din uppfattning om att en fabriksskorsten inte hör hemma i ett bostadsområde. Skorsten vid Tunaforsfabriken syns dessutom inte från Kyrkogatan som är tillfart till området. Skorstenen skyms av byggnaden. Man måste ta sig till Köpmangatan på andra sidan ån för att se skorstenen ordentligt. Alla bilder på den stora fabriksskorstenen är tagna från å-sidan. 

På taken i bostadsområdet finns det dessutom 47 mindre skorstenar i varierande höjd att beundra. Jag tror inte det finns något annat bostadsområde i Eskilstuna som kan stoltseras med så många gamla skorstenar att sköta.

Men invänder någon fabriksskorstenen visar att det är en gammal fabrik som numera blivit ett bostadsområde. Till de säger jag, titta upp på den av Peab vackert renoverade fasaden. Högst upp står det med stora bokstäver TUNAFORS FABRIKER.

Men invänder en annan, jag vill kunna se en stor fabriksskorsten i Eskilstuna. Till de säger jag, åk till Vilsta industriområde. På Hejargatan 1B finns en stor fabriksskorsten. Den står på en fastighet som ägs av ett av kommuns bolag.

En hög fabriksskorsten i ett bostadsområde är dessutom en säkerhetsrisk. Ungdomar kan klättra upp i den på öppna stegjärn utan säkerhetsskydd. 

En oeldad hög fabriksskorsten riskerar dessutom att vid otjänlig väderlek bli nedisad. Isbitar som kan ramla ner och förorsaka skador på personer och egendom.