Gör som Halmstad, ge alla våreldare dispens!

Alla som vill ska kunna vårelda, anser Centerpartiet Eskilstuna.

Alla som vill ska kunna vårelda, anser Centerpartiet Eskilstuna.

Foto: Hasse Holmberg (TT)

Insändare2024-04-16 09:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi i Centerpartiet Eskilstuna tycker det är absurt att man inte ska kunna elda sina löv i trädgården efter vårstädningen. Därför vill vi se att Eskilstuna kommun meddelar dispens för alla privatpersoner, likt Halmstad, så att de kan genomföra sin vårstädning som vanligt och ha en gemensam majbrasa om man så önskar. 

Om du som boende i Eskilstuna kommun i dag tänker elda löv eller buskar i vanlig ordning under din vårstädning kan man nu se på Eskilstuna kommuns hemsida att det är förbjudet för att det är ett beslut från EU. Det står ”Från och med den 1 januari 2024 är det förbjudet att elda trädgårdsavfall. Det är EU som har beslutat om det och förbudet gäller både inom och utanför tätbebyggt område. De eldningsveckor som tidigare har tillåtits i kommunen gäller inte längre och kommunen håller på att se över gällande föreskrifter.” 

Att förbjuda trädgårdsstädning har verkligen inte varit EU:s avsikt, skriver Emma Wiesner (C), Europaparlamentariker, på sin Facebooksida. 

Med anledning av detta kommer Centerpartiet Eskilstuna att verka för att du ska få elda precis som vanligt i din trädgård. Sverige måste sluta övertolka EU:s regelverk och lära sig att implementera dem på ett korrekt sätt utan att lägga krokben på sig själv. Framförallt faller ansvaret tungt på regering och myndigheter, och att Sverige faktiskt måste lära sig att hantera och implementera EU-regelverk på ett rimligt sätt efter 30 års EU-medlemskap.

Alltså är det inte alls EU som har bestämt utan tvärtom kommer dessa bestämmelser från regeringens avfallsförordning (2020:614) och Naturvårdsverkets tolkning av dessa.

I bakgrunden finns EU:s avfallsdirektiv, som slår fast att länderna ska uppmuntra till kompostering och insamling av avfall – men det finns inget eldningsförbud. Det har uppstått i regeringens förordning och i Naturvårdsverkets tolkning. 

Enligt Naturvårdsverket kan kommunerna avgöra om det finns anledning att göra undantag. T.ex har Halmstad kommun valt att gå ut och slå fast att de nya reglerna inte ska gälla för eldning i ens egen trädgård.

Det vi vill genomföra i Eskilstuna är att privatpersoner ska kunna elda i sin egen trädgård under ordnade former.

Keep calm, och fortsätt elda – and maybe have a majbrasa!