Gör vegomat till norm i skolorna

Insändare 20 mars 2022 22:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just nu pågår FN:s förberedande förhandlingar i Genève om biologisk mångfald inför FN:s COP15-toppmöte senare i år. Jorden befinner sig i det sjätte massutdöendet av arter och i en synnerligen allvarlig klimatkris. Det är enormt viktigt att vända trenden innan det är för sent. En kraftig minskning av köttkonsumtionen borde vara en självklar åtgärd.

Amazonas är jordens lungor vars träd binder koldioxid och producerar syre. Där lever hela tio procent av världens arter. Men Amazonas eldas nu upp i rasande fart för att bli betesmarker och foderodlingar av soja, bland annat till svenska lantbruksdjur.

De vilda däggdjuren utgör bara fyra procent av biomassan för alla jordens däggdjur. Övriga 96 procent utgörs av lantbruksdjur och människor, enligt WWF. Det är helt orimligt. Världen behöver mycket fler vilda djur och vild natur. Men djurindustrier fyllda med stackars sönderavlade kor, grisar och höns fyller ingen som helst ekologisk funktion.

Miljöläget är akut. Det är dags att FN skärper tonläget genom att rekommendera köttskatt och vegonorm i offentlig måltidsverksamhet. Kommunpolitikerna i Eskilstuna kan dra sitt strå till stacken genom att börja servera växtbaserad mat som standard i skolorna.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa