Göran Gredfors känslor står i vägen för politiken

Göran Gredfors (M), blir så provocerad av åsikter som skiljer från hans egna att han väljer att förolämpa och förminska sina meningsmotståndare, menar Moderata ungdomsförbundet.

Göran Gredfors (M), blir så provocerad av åsikter som skiljer från hans egna att han väljer att förolämpa och förminska sina meningsmotståndare, menar Moderata ungdomsförbundet.

Foto: Anne-Lie Andersson

Insändare2023-01-04 20:46
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Personangrepp på politiker är ett stort problem som riskerar göra att folk inte tar chansen att engagera sig. Sverige är också ett av länderna med högst narkotikarelaterad dödlighet. Det är därför djupt problematiskt att socialnämndens ordförande, Göran Gredfors (M), blir så provocerad av åsikter som skiljer från hans egna att han väljer att förolämpa och förminska sina meningsmotståndare.

Sara Skyttedal (KD), förklarar i en ledare i Expressen varför hon har ändrat sig kring hur svensk narkotikapolitik ska utformas. Detta fick ett välskrivet svar av Anna Dahlberg, med klart hållbara resonemang utan att vara respektlös eller förminskande. Detta skolboksexempel på hur svensk demokrati ska fungera, kapades av ordföranden i stadens socialnämnd, då han blir så pass provocerad att han väljer att kalla Skyttedal för “mediah…n” och “anonym sparris”.

Gredfors försvarar sig själv i SVT, och menar att han censurerat “mediahönan”. Han fortsätter underminera Skyttedal, “(hon) slungar hej vilt på allt, en riktig virrpanna – för att få media”. Reportern ställer frågan vi fortfarande vill ha svar på, varför man använder personangrepp istället för att bemöta resonemanget? Gredfors svarar inte på kärnan i frågan utan pratar istället om att politiker får tåla sådant, vilket vi finner oroväckande; tänk om känslorna står i vägen för förslag som skulle minimera narkotikans skador, bara för att förslaget råkar vara liberalt?

Det går att anta att både Gredfors och Skyttedal är härdade mot glåpord, men det är orimligt att mena att detta något som bör normaliseras. Politiker kan inte strunta i någons resonemang för att istället attackera personen bakom åsikterna. Som engagerad i Moderata ungdomsförbundet har vi förmånen att få diskutera med andra unga, vilket oftast blir givande då alla klarar av att fokusera på åsikterna som framförs. Men hur mycket skulle vi lära oss av varandra om vi alla börjar göra som Gredfors?

Vi från Muf Eskilstuna har stort förtroende för Gredfors arbete för staden då det levererar resultat, men vi är oroliga över hans oförmåga att hålla känslorna i styr när det gäller narkotikapolitik, då det riskerar att leda till dålig politik och nu lett till uttalanden som riskerar att skada den moderata rörelsen. Därför har vi ett förslag på ett gemensamt nyårslöfte, främst till Gredfors, men även till alla er som deltar i samhällsdebatten: Året 2023 ska vi alltid bidra till ett gott diskussionsklimat, genom att försöka ta in vad våra meningsmotståndare menar och aldrig sjunka till personangrepp. Gott nytt på er!