Svar på insändaren "Vedeldning – en miljöbov" publicerad den 2 december.
Tack Stefan för påminnelsen om att elda rätt. Det kan vara stor skillnad i verkningsgrad och utsläpp mellan en pelletseldad braskamin och en vedeldad. Pelletskaminen är en mästare i förbränning med torrt homogent bränsle och med matning och förbränningsluft i balans. Där syns endast ett värmedaller ur skorstenen. Rätt vedeldning i moderna miljögodkända braskaminer klarar också kraven.
Men veden som bränsle har däremot stora variationer med alla slags lövträd, tall och gran. För att inte tala om all variation i upparbetning i kaplängd och klyvning och lägg därtill vedens olika torrhet. Att elda fuktig okluven ved kan medföra att man själv "blir rökt" i grannskapet. Eftersom veden oftast läggs på satsvis så stämmer inte alltid luftmängden med förbränningsbehovet. Det uppstår ofullständig förbränning med skadlig rök alltifrån eldstad till människor och miljö och värst är "kallstarten."Kicka igång brasan för minsta rökutveckling, snabb värme och hög verkningsgrad. I grunden handlar förbränning för värmeproduktion om de fyra stegen: förångning-förgasning-förbränning och konvektion där eldstadens kontruktion kan vara olika gynnande. Konsten att elda rätt beskrivs i ett antal utgivna publikationer och kunskapen gör dej till en vinnare för miljön och grannskapet.