Gud skapade inte människan

Gud skapar Adam, enligt målningen i Sixtinska kapellet. I själva verket förhåller det sig tvärtom, skriver Peter Hellsten.

Gud skapar Adam, enligt målningen i Sixtinska kapellet. I själva verket förhåller det sig tvärtom, skriver Peter Hellsten.

Foto: Michael Skale

Insändare2024-08-16 20:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I början på november är det presidentval i USA. Valutgången kommer att ha en stor betydelse för oss i Sverige, bland annat vad gäller Nato och säkerheten i Europa, införande av nya handelshinder och åtgärder mot klimatförändringarna.

Demokraternas kandidat är vice president Kamela Harris, före detta åklagare. Republikanernas kandidat är Donald Trump, som nyligen har åtalats och dömts för bedrägeri och bokföringsbrott. En av de 34 åtalspunkterna gällde mutbrott där Donald Trump betalat en porrskådespelarska 130 000 dollar för att hålla tyst om deras ”kärleksaffär”.

Donald Trump har även fällts för bedrägeri i ett civilrättsligt mål och dömts att betala fyra miljarder kronor i skadestånd och fått näringsförbud i tre år. Han har även dömts för sexuella övergrepp och förtal av journalisten Jean Carroll och hans ansvar för stormningen av Capitolium är under utredning.

Vad lovar då Donald Trump att genomföra om han blir president igen? Jo, han ska omedelbart skrota Bidens ambitiösa gröna klimatsatsningar och i stället fördubbla oljeproduktionen i USA. Han ska avsluta kriget i Ukraina på 24 timmar, genomföra stora skattesänkningar för företag samt minska USA:s åtaganden i Nato.

Dessutom har Trump utlovat ett större inflytande för den kristna högern på den förda politiken. Det är samma kristna höger som redan har lyckats få den konservativa Högsta domstolen att upphäva den fria aborträtten i USA. I vissa delstater har man även fått gehör för att skapelseberättelsen i Bibeln ska läras ut i stället för Darwins evolutionsteori.

Delar av den kristna högern verkar även övertygade om att Trump är utsänd av Gud eller i alla fall beskyddas av Gud. Detta är oerhört intressant. Frågan blir ju vilken av alla dessa gudar som sänt denna apostel till jorden? För tillfället finns det nämligen cirka 120 större religionsinriktningar i världen, enligt religionsportalen Adherents.com.

Kristna och muslimer samt även judar har till stora delar en gemensam skapelseberättelse där Gud skapade jorden och allt liv på sex dagar för cirka 6 000 år sedan. Många människor tror rakt av på skapelseberättelsen än i dag, trots att vi numera via långvarig forskning bland annat kommit fram till att jorden inte är platt och att den skapades som ett glödande gasklot för cirka 4,5 miljarder år sedan. När det svalnat uppstod primitiva organismer och sedan följde evolutionen med avbrott för fem stora massutdöenden, bland annat dinosauriernas nästan totala utrotning till följd av ett enormt meteoritnedslag i Mexikanska golfen.

Fakta biter dock inte på de bokstavstrogna i USA. Där tror drygt 40 procent rakt av på skapelseberättelsen. 

Spåren förskräcker när de religiösa fundamentalisterna får ökad politisk makt. Det är nu inte alla dessa gudar som är problemet utan deras självutnämnda företrädare på jorden som säger sig tolka gudarnas vilja. För tillfället är det i Iran, Irak, Syrien, Libanon samt Afghanistan som det religiösa förtrycket är som värst. Det var dock inte så länge sedan som häxbålen brann i stora delar av Europa.

Sverige var på inget vis förskonat från detta vansinne. År 1675 brändes 71 häxor samtidigt på bålet på Häxberget i Ångermanland. Det var Häradsrätten som dömde och Trollkommissionen som fastställde dödsdomarna. Den senaste, förhoppningsvis sista, häxan som dömdes till döden i Sverige var en 80-årig kvinna i Eskilstuna. Hon halshöggs år 1704.

Det finns därmed all anledning att vara orolig för ett alltmer religiöst och isolationistiskt USA. Trump har ju redan lovat den kristna högen ökat inflytande på politiken. Han har även sagt att om han blir president igen så behöver de inte rösta igen över huvud taget! Tydligare kan det knappast sägas.

Gudarna hjälpe oss!?