Hallå Majo, omsorgstagarna och deras anhöriga anropar

Har du något förslag på hur vi ska ta denna dialog vidare för verkliga förbättringar? Den frågan ställer "Eva Lehto" till vård- och omsorgsnämndens ordförande i Eskilstuna.

Har du något förslag på hur vi ska ta denna dialog vidare för verkliga förbättringar? Den frågan ställer "Eva Lehto" till vård- och omsorgsnämndens ordförande i Eskilstuna.

Foto: Janerik Henriksson (TT)

Insändare2024-09-04 19:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Majo Brostedt (S) är ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Eskilstuna kommun. Nämnden med ansvar enligt Socialtjänstlagen för knappt 1 000 personer på särskilda boenden och cirka 1 700 med hemtjänst.

Under sommaren har flera mycket insatta och kritiska insändare mot verksamheten du är högst ansvarig för publicerats i Eskilstuna-kuriren. Den första besvarade du ytterst arrogant och upprört. Därefter har du varit helt frånvarande från debatten, vilket jag ser som anmärkningsvärt. Nu är vardagen tillbaka och 28 augusti höll du i sammanträde för vård- och omsorgsnämnden. En förtroendevald är aldrig ledig, men nu är det så mycket vardag det kan bli.

Jag har tidigare skrivit en insändare med krav på svar från vård- och omsorgsnämnden som lämnats obesvarad. Du var otroligt upprörd i ditt hittills enda insändarsvar på en annan insändare över att Jimmy Jansson (S) kommunstyrelsens ordförande fick klä skott för att vård- och omsorgsnämndens verksamhet inte fungerar.

Hur vore det om du som verkligen har ansvar för den verksamheten bemöter den högst befogade kritiken som förts fram?

Det som går att läsa på om dig är att du har hela din yrkesmässiga bakgrund inom Eskilstuna kommuns omsorgsverksamhet. Din senaste tjänst, före det att politiken nu försörjer dig, var som just enhetschef i hemtjänsten, enligt presentationen på Socialdemokraternas hemsida. Du har alltså ett intressant förhållande till verksamheten du nu är ytterst ansvarig för. Att kritisera den är att kritisera dina tidigare kollegor och chefer. Klarar du av det som en professionell ledare, eller är det ett hinder mot nödvändig utveckling?

Min fråga mot bakgrund av detta är hur du tycker du sköter förtroendeuppdraget som nämndordförande med ansvar enligt Socialtjänstlagen? Det är Eskilstuna kommuns invånare du ska representera och arbeta för i nämnden, inte personalen.

Eller ser du verksamheten främst som ett sysselsättningsprojekt för att främja kommunens skatteunderlag?

Kom nu inte med det vanliga svaret ”Vid synpunkter ska i första hand kontakt tas med enhetschefen”. Vi som nu skriver insändare har hållit på med att ta kontakt med enhetschefer och massa andra funktioner i åratal. Skrivit, ringt, suttit i möten. Det fungerar inte.

Har du något förslag på hur vi ska ta denna dialog vidare för verkliga förbättringar?