Händelser som minskar förtroendet för polisen

Polisyrket borde inte vara en tjänst för översittare och maktmissbrukare utan istället för de poliser som förstår hur man skapar sociala relationer i ett fungerande, skriver signaturen "Besviken medborgare".

Polisyrket borde inte vara en tjänst för översittare och maktmissbrukare utan istället för de poliser som förstår hur man skapar sociala relationer i ett fungerande, skriver signaturen "Besviken medborgare".

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-11-07 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående nyhetsartikeln "Polis åtalad för tjänstefel riskerar inte jobbet" publicerad 28 oktober.

Till polisen som väljer att den polisman som kroppsbesiktat en 14-årig kille genom att be honom ta ner kalsongerna får vara kvar även om han döms för brottet. Hur tänker ni? 

Ni vill att polisen ska få bättre kontakt med ungdomar och att folket ska ha förtroende för er. Ändå stöter man på fler och fler poliser i både Strängnäs och Eskilstuna som verkligen har valt fel yrke i livet. Om poliser beter sig olagligt ska de straffas som alla andra.

Förstår ni vad era sämre kollegor gör när samhället blir behandlat såhär? Det är extra viktigt att ärenden sköts på rätt sätt när polisen har med barn att göra. Ni arbetar i motsatt riktning mot vad ni skriver att ni önskar se i samhället. Mitt barn på sex har blivit rädd för er efter kontakten vi fick med er, trots att det började med en körkortskontroll som slutade med att vi stod ute i plus fyra grader en kväll i april.

Min sexåring blir nervös att något sånt ska ske igen varje gång han ser era bilar. Han kommer aldrig se det som en trygghet förrän ni ändrar tankesätt och handling. Mängder av ungdomar har noll och inget förtroende för er säger dom till och med själva i tidningarna. Maktlöshet, är det såhär ni ska låta samhället känna sig så kanske ni ska sluta tro på en framtid där man vill ha en kontakt med er. Ser ni inte det själva? Ni får ju inget kännbart straff fast ni betett er illa inom poliskåren, men om jag som medborgare skulle titta snett emot er då får jag problem. Inga vidare förebilder på den räkmackan. 

Varför får ni bete er, men inte vi? Polisyrket borde inte vara en tjänst för översittare och maktmissbrukare utan istället för de poliser som förstår hur man skapar sociala relationer i ett fungerande samhälle. För visst finns dom? Nånstans. Hoppas jag.