Häpnadsväckande påståenden av Puustinen

Seniors fabrik i Svista i Eskilstuna.

Seniors fabrik i Svista i Eskilstuna.

Foto: Niklas Holm

Insändare2024-08-20 05:50
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jari Puustinen (M), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen i Eskilstuna, avsäger sig allt ansvar för kommunledningens hantering av Senior Materials etablering i Svista och dess konsekvenser för människor och miljö som den innebär. Detta framstår med all tydlighet efter de uttalanden som han gjort efter kommunledningens besök hos Senior Material i Svista den 14 augusti 2024.

Jag citerar ur Eskilstuna-Kurirens artikel:

I ett pressmeddelande från Senior, tackar bolaget "för det uttalade stöd för vår verksamhet som kommunledningen visar”.

– Den formuleringen ("det uttalade stödet" reds. anm.) får stå för dem, men jag blir nästan lite irriterad, säger Jari Puustinen.

Hur ser du på den debattstorm och kritik som har varit?

– Det är bra att frågan har kommit upp men jag tycker att den borde ha kommit upp till oss förtroendevalda mycket tidigare. Det står inte ett ord om det här (riskerna med metylenklorid) i de handlingar vi fick inför etableringen. Det är en jättebrist.

Vem är ansvarig för den bristen?

– Kommunens tjänstemän givetvis. De borde i vart fall ha gett en hint till politiken om utsläpp som påverkar kommunens miljömål med mera. Men inte ett ord.

Detta är häpnadsväckande påståenden, då jag själv med en enkel sökning på kommunens hemsida hittade följande: ”Med anledning av företaget Senior Materials etablering i Svista industriområde har vi samlat information samt svar på de frågor som inkommit till Eskilstuna kommun". Sidan uppdateras löpande, senaste uppdatering 25 juli 2024. Jag kan konstatera att den information som Jari Puustinen hävdar att han inte fått finns samlad på denna hemsida.

Här hittade jag bland ett protokoll från Miljö- och räddningstjänstnämndens sammanträde 2022-09-22, § 103 Sammanträdesprotokoll Sida 3 (19). Svar på remiss gällande ansökan om tillstånd, Senior Material (Europe) AB, Länsstyrelsens diarienummer: 551-1600-2022. Vid sammanträdet var samtliga partier närvarande vid beslutet, även SD som i pressen hävdat brist på information.

Samt protokollsutdrag från nämndens sammanträde 2023-08-30, där Miljö- och räddningstjänstnämnden föreslår att Kommunfullmäktige i Eskilstuna kommun hos Länsstyrelsen i Södermanlands län ansöker om att Länsstyrelsen i Södermanlands län tar över tillsynsansvaret i sin helhet gällande Senior Material (Europe) AB. Motivering: Anläggningen är den första i sitt slag i Sverige. Miljölagstiftningen är i dagsläget inte uppdaterad och anpassad för den här typen av verksamhet. Verksamhetens processer är komplicerade och hantering sker av farliga ämnen i stor omfattning. Miljö- och räddningstjänstens bedömning är att nämnden för tillfället saknar förutsättningar för att ansvara för tillsynen för denna anläggning och tillsynen bör därför återlämnas/återkallas.

Jari Puustinen, du påstår att du ägnat sommaren åt att fördjupa dig i ämnet Senior Material men du har uppenbarligen inte tagit del av all den dokumentation som finns, framtagen av dina egna experter. Ibland undrar man om vissa läser lagen som fan läser Bibeln.