Här är kravlistan för campingens nästa entreprenör

I det beslut som kultur- och fritidsnämnden tog i juni finns tio punkter med krav som kommer ställas på en ny entreprenör för Sundbyholms camping.

I det beslut som kultur- och fritidsnämnden tog i juni finns tio punkter med krav som kommer ställas på en ny entreprenör för Sundbyholms camping.

Foto: Henrik Holmberg

Insändare2024-08-09 04:44
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under våren och sommaren har det framförts många åsikter om kommunens planer för att utveckla Sundbyholms camping. Det är både här på insändarsidorna, i olika sociala medier samt brev och protestlistor skickade till olika företrädare för kommunen. 

Självklart ska det finnas en camping i Sundbyholm! Hela området som enligt detaljplanen är camping ska utvecklas för att bli en attraktiv destination. Det medför att den nuvarande s.k. föreningscampingen behöver avvecklas för att skapa rätt förutsättningar för det nya.

I det beslut som kultur- och fritidsnämnden tog i juni finns tio punkter som är en del av de krav som kommer ställas i upphandlingen av en entreprenör/aktör:

  1. Sundbyholms Campings framtida inriktning ska vara en familjeanpassad och naturnära camping. 
  2. En professionell aktör ska driva campingen och aktören ska kunna ta emot besökare under så stora delar av året som möjligt.  
  3. Campingen ska vara en besökscamping med möjlighet till både korttidscamping och ett antal begränsade säsongsplatser, antalet säsongsplatser bör anpassas till hur högt besökstryck som råder. 
  4. Alla typer av campingplatser ska kunna erbjudas till besökare som tältar, har husvagn/husbil samt att campingstugor bör finnas med i utbudet. Laddstation för fordon bör finnas på området. 
  5. Campingen ska kunna erbjuda sina besökare service i form av en kiosk eller liten butik men den nya aktören ska utöver detta krav fritt kunna utveckla andra aktiviteter och erbjudanden för att möjliggöra en framgångsrik och välbesökt verksamhet. Önskvärt är att cykeluthyrning kan finnas. 
  6. Campingen ska ha god standard med moderna och fräscha faciliteter samt modern hantering av gråvatten och färskvatten som gör att besökarna trivs och återkommer, campingen ska gärna vara miljöcertifierad eller med en naturprofil som kan marknadsföras och som kan bli ett starkt argument för att välja Sundbyholms camping. 
  7. Entreprenören ska samarbeta med de andra stora aktörerna i Sundbyholm och även vara en aktör som kan bidra med upplevelser länkat till större evenemang som anordnas i Sundbyholm. 
  8. Investeringskrav och utvecklingsplan för investeringar ska vara ett prioriterat krav. Avtalstiden samt upplåtelseform och investeringar hör nära samman och är en viktig del när aktören upphandlas. Ett längre avtal kan möjligen regleras av kommunen genom att vissa krav på verksamheten ställs och på så sätt få utvecklingen att gå i önskad riktning. 
  9. Byggnation som sker på området ska vara miljösmart och ske med minsta möjliga miljöpåverkan. 
  10. Att området och byggnader ska tillgänglighetsanpassas i största möjliga mån. 
undefined
Kristina Birath, fastighets- och miljödirektör, kommunledningskontoret.

 

undefined
Mattias Albers, områdeschef arenor och friluftsliv, kultur- och fritidsförvaltningen.

Under många år har kommunen framför krav/önskemål om att möjligheter till dygnscamping ska öka och förbättras. Det har inte skett i den omfattning som önskats. Styrelsen för föreningen fick beskedet om att ett utvecklingsarbete skulle startas 2021 i ett brev som skulle förmedlas till medlemmarna. Men i och med att ett planarbete strax efter påbörjades av (dåvarande) stadsbyggnadsförvaltningen, samordnades dialogerna för campingen och hela Sundbyholmsområdet. 

Vad händer framöver?

Kultur- och fritidsförvaltningen har fortsatt kontakt och dialog med styrelsen.

Förhandling om ersättning till föreningen för gjorda investeringar ska genomföras, precis som avtalet säger. 

Kultur & fritid kommer att gå ut med en RFI (Request for Information), ett förfrågningsunderlag och tidig dialog med leverantörer innan en upphandling sker. Där kan kommunen kan presentera behov och önskade resultat och få bättre insikt i de olika lösningar som leverantörer kan erbjuda.  Leverantörer får också bättre förutsättningar att komma med förslag på lösningar inför en kommande upphandling eftersom de förstår målbilden för den aktuella upphandlingen bättre. 

31 oktober 2024 ska campingen vara tömd och alla ska vara avflyttade. Husvagnar och husbilar ska vara bortkörda, byggnationer (exv bodar, altaner, staket) på campingtomterna ska vara borta. Avflyttningen måste ske för att kommunen ska kunna skapa rätt förutsättningar för den nya campingen och den aktör som ska driva den enligt de krav som kommunen ställer.

En ny aktör kommer kanske inte vara på plats i tid för sommarsäsongen 2025, men tanken är att ha en tillfällig lösning för att ändå kunna ta emot campare.