Har kommunjägare ett omöjligt uppdrag?

Behöver verkligen kommunjägaren avliva djuren som befinner sig i olika typer av svåra situationer i tätbebyggda områden i vår kommun? Skriver insändarskribenten.

Behöver verkligen kommunjägaren avliva djuren som befinner sig i olika typer av svåra situationer i tätbebyggda områden i vår kommun? Skriver insändarskribenten.

Foto: TT

Insändare2022-10-10 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Behöver verkligen kommunjägaren avliva djuren som befinner sig i olika typer av svåra situationer i tätbebyggda områden i vår kommun? Jag tycker man läser alltför ofta att djur av olika arter och slag hamnar under kommunjägarens pipa och avlivas. 

Hur vore det att det istället kunde rapporteras om djur som räddas till fortsatt liv. Senast i raden där kommunjägaren "var tvungen eller för att undvika lidande" avliva en älg som trasslat in sig i förtöjningstamp till båt. Hur vore det att redovisa på ett professionellt sätt hur älgen var skadad så att vi läsare kan förstå det jägaren förstår och ser. 

Jag är av den bestämda åsikten att jägare jagar och veterinärer besiktar, bedömer och förutser djurets skador och risker med de skador de åsamkats för garantera ett gott fortsatt liv. Är det så att för stort ansvar vilar på kommunjägaren som dessutom är oavlönad och till och med får betala för ammunitionen på sina uppdrag samt bensin till sina resor. 

Det måste vara ett övermäktigt ansvar för en oavlönad kommunjägare att fungera både som jägare och besiktigande veterinär, omöjligt uppdrag låter det som. Om det går att söva och flytta elefanter och noshörningar så är jag övertygad om att det ska fungera att rädda och skydda de djur som råkat komma i trubbel av olika slag, till exempel ett rep som lindats sig lite fel. Det måste finnas alternativ till att ständigt avliva dessa djur som av olika anledningar kommit i människans väg.

Jag rekommenderar vår kommunjägare att använda avtryckarfingret till att skriva till de ansvariga på kommunen och förklara dennes omöjliga uppdrag att både bära en veterinärs kunskaper som såväl en jägares uppdrag att avlägsna djur från denna planet. Omöjligt uppdrag skulle jag vilja säga och dessutom oavlönad. Jag tycker vi kan kräva en tydligare redogörelse, avrapportering med stöd av veterinär för att säkerställa att vi inte avlivar djur på alldeles för dåliga grunder och lägger för stort ansvar, börda på vår obetalda kommunjägare. Djuren har väl också känslor, djuren är väl också människor, i fablernas värld, i fablernas värld.