Vad gör Sveriges regering för att Turkiet ska bli medlem i EU? Frågan är aktuell nu inför EU-valet. Regeringspartierna är skyldig ett svar eftersom man lovat att hjälpa Turkiet in i EU.
Sveriges regering och andra Nato-anhängare krälade vid Erdogans fötter och lovade att göra allt för att han skulle välsigna Sveriges Nato-medlemskap.
I samband med Nato-toppmötet i Vilnius i juni förra året skrev regeringen ett avtal i 6 punkter med Turkiet. Punkt 6 handlar Turkiskt EU-medlemskap: ”6. Sverige ska aktivt stödja Turkiets försök att gå med i EU...”.
”Aktivt” måste innebära att man ska agera i EU för att hjälpa Turkiet att bli medlem.
Turkiet ansökte om EU-medlemskap 1987. Men alla förhandlingar avbröts 2005 därför att Turkiet inte uppfyllde EU:s krav när det gäller demokrati, rättsstatens principer mänskliga rättigheter, yttrande- och pressfrihet, fackliga rättigheter med mera.
En annan ”stötesten” var dödsstraffet, som är oförenligt med EU-medlemskap. Därför nödgades Turkiet avskaffa sitt dödsstraff 2002 (2004 i krig) för att göra ett EU-medlemskap möjligt. Nu talar Erdogan om att återinföra dödsstraffet. Dödsstraff är förenligt med Nato-medlemskap. Nu är USA det enda Nato-land som har dödsstraff. Belarus det enda land i Europa som har dödsstraff.
Och det har inte blivit bättre i Turkiet, snarare tvärtom I en rapport från Utrikesdepartementet 2021 kan man läsa: ”Respekten för de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer urholkas fortlöpande...”.
I ett uttalande från EU-parlamentet skriver man; ”Turkiets illegala aktiviteter på Cypern samt dess intrång på grekiskt territorium är ett bekymmer”. Med ”illegala aktiviteter” syftar man naturligtvis på Turkiets invasion av norra Cypern 1974 och utropandet av Turkiska republiken Nordcypern som självständig stat. Cypern var brittisk koloni fram till 1960, vilket också sätter perspektiv på problemen – att många EU- och Natoländer fram till nyligen varit brutala kolonialmakter samtidigt som de betraktar sig själva som ”fullkomliga demokratier”.
Ordspråk säger; ”Har man tagit fan i båten får man ro honom i land”. Att man ska slutföra den uppgift man tagit på sig. Kanske dags för Ulf Kristersson att bjuda Erdogan på en roddtur i Harpsundsekan? Erdogan bestämmer riktningen och Ulf ror så att svetten lackar.