Hej nya skolchefer och rektorer!

Vi är beredda att göra vår del skriver Lokalstyrelsen för Sveriges Lärare Strängnäs.

Vi är beredda att göra vår del skriver Lokalstyrelsen för Sveriges Lärare Strängnäs.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2023-11-20 05:56
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Välkomna till Strängnäs kommun och Strängnäs skolor. Vad roligt att ni tagit beslutet att komma och jobba hos oss i Strängnäs kommuns skolverksamhet.

Vi i Sveriges lärare vill arbeta för att Strängnäs kommun ska utvecklas och bli en mer attraktiv skolkommun (när vi säger skola menar vi alla skolformer från förskola till vuxenutbildning). Frågor vi ser fram emot att utveckla vidare tillsammans med er och era kollegor är:

Samverkan
Vi vill att samverkan i verksamheten utvecklas och befästs. Alla rektorer behöver vara införstådda i vad samverkansavtalet och samverkan innebär. För att få en god samverkan krävs det att arbetsplatsombuden får tid och förutsättningar för att utföra och uppfylla sina åtaganden.

Arbetsmiljö
Arbetsmiljön på skolorna i kommunen är väldigt varierande. Vi behöver säkerställa att vi som arbetar inom Strängnäs skolor har en god arbetsmiljö och en rimlig arbetsbelastning med tid för alla de arbetsuppgifter som krävs av oss. Undervisningstiden, planeringstiden samt gruppernas storlek och sammansättning måste tas i beaktande när tjänstefördelning och schema läggs. Rektorer och arbetsmiljöombud behöver få stöd, tid och förutsättningar för att kunna utföra och uppfylla sina åtaganden.

Kompetensutveckling och fortbildning
Tyvärr är den avtalade rätten till kompetensutveckling eftersatt i många av kommunens verksamheter. Fler lärare måste få inflytande över sin fortbildning och kompetensutveckling. Alla rektorer behöver få förutsättningar för att kunna möta medarbetarnas önskemål om kompetensutveckling och verksamhetens behov av fortbildning. Kommunens plan för fortbildning och kompetensförsörjning behöver fortsätta utvecklas och få förutsättningar för att kunna möta framtida behov.

Vi är medvetna om att detta är ett stort arbete som redan är påbörjat.

Vi är beredda att göra vår del för att ro detta i land.

Är ni?