Heja tjejerna i fredsrörelsen!

Agnes Hellström, ordförande i Svenska Freds, talar under en demonstration mot ett svenskt Natomedlemskap.

Agnes Hellström, ordförande i Svenska Freds, talar under en demonstration mot ett svenskt Natomedlemskap.

Foto: Anders Wiklund (TT)

Insändare2024-01-31 06:06
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag tar flera unga kvinnor i fredsrörelsen till orda och varnar för konsekvenserna av Sveriges kommande Nato-medlemskap. Det gäller Svenska Freds, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet och Kristna Fredsrörelsen. De anser att ett svenskt medlemskap ökar både spänning och polarisering och att vi borde inse att Nato består av politiska aktörer som har sina egna intressen.

Det är lätt att hålla med om att det har saknats en bredare debatt kring vad Nato-medlemskapet kommer att innebära för Sverige. Vi kan inte bara skylla på den nuvarande regeringen – den förra med såväl kvinnlig statsminister som utrikesminister rusade villigt in i Nato-famnen. Man kan lätt föreställa sig vad åtskilliga politiker från en annan tid då Sverige hävdade fred och frihet och deltog i fredsoperationer på många håll i världen skulle ha sagt. Många vänder sig nog i sina gravar!

En av de unga kvinnorna hävdar också miljöaspekten, som sätts åt sidan då allt fler Nato-länder vill komma hit och öva. Vi måste nog inse att Sverige med sitt geografiska läge är en juvel för många länders militärmakt. Och vad händer med de många unga människor som ska göra värnplikt och kanske kallas in i strid under Nato-flagg?

Men som vanligt kommer väl tjejerna att avfärdas som naiva eller Putinkramare av alla som anser sig veta bättre.