Hemköps semmelsvek förstörde fettisdagen

InsĂ€ndarskribenten Jonathan Törnstrands mamma blev djupt besviken nĂ€r hon ovetandes om misstaget köpte semlor pĂ„ Hemköp i Gallerian – och fick en som var fryst.

InsĂ€ndarskribenten Jonathan Törnstrands mamma blev djupt besviken nĂ€r hon ovetandes om misstaget köpte semlor pĂ„ Hemköp i Gallerian – och fick en som var fryst.

Foto: Henrik Montgomery/TT

InsÀndare2023-02-22 08:21
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Fettisdagen, den kanske heligaste av högtider i den svenska kalendern, en dag för glĂ€dje, lek och framförallt att trycka ansiktet fullt med utsökta semlor. Men denna fettisdag blev allt annat Ă€n glad. Den oĂ€ndliga lycka jag i┣morse kĂ€nde inför kardemummabullar, mandelmassa, vispgrĂ€dde, samt ogudliga mĂ€ngder florsocker förbyttes hastigt och lustigt av fasa, skrĂ€ck och avgrundsdjup ilska. 

Boven i denna tragedi av grekiska proportioner Ă€r Hemköp i Gallerian. Min ömma moder hade ovetandes gĂ„tt till etablissemanget för att inhandla livets nektar. Hon förvĂ€ntade sig, som man bör, en bulle fylld av mandelmassa och grĂ€dde. Eftersom detta var en matvarubutik och inte ett konditori sĂ„ var hon Ă€ven medveten om att kreationerna de sĂ„lde sjĂ€lvfallet inte kan förvĂ€ntas hĂ„lla den högsta av kvaliteter. 

Men det hon blev pĂ„prackad av de giriga krĂ€marna kan inte ens beskrivas som livsmedel. Det var en solid och torr klump förklĂ€dd till bakverk, lĂ€sare, semlan var djupfryst. Min mor, empatisk och vĂ€nligt sinnad som hon Ă€r, anade sĂ„ klart inte orĂ„d. Hon förutsĂ€tter sjĂ€lvfallet att bakverk som sĂ€ljs, inte minst pĂ„ sjĂ€lvaste fettisdagen, Ă€r fĂ€rska, eller Ă„tminstone upptinade. För det var inte i nĂ„gon frysdisk hon hade funnit denna styggelse, utan bland de andra bakverken. 

Ovetandes om övergreppet som hade begĂ„tts fĂ€rdades min mor hem frĂ„n jobbet för att tillsammans med sin familj avnjuta guds frĂ€msta gĂ„va till mĂ€nskligheten. NĂ€r de ramlade ner pĂ„ assietterna infann sig en obehaglig stĂ€mning i rummet, man kunde praktiskt taget skĂ€ra i den med sin dessertsked. Vad som skulle vara en magisk och förtrollad stund ersattes snabbt av lidande och misĂ€r. Jag kĂ€nde tĂ„rarna brĂ€nna bakom ögonlocken, jag hade ju vĂ€ntat hela dagen pĂ„ det hĂ€r. Vi vĂ€grade lĂ„t oss bli besegrade denna fettisdag. 

Vi slĂ€ngde oss till bilen och for med ilfart mot rĂ€ddningen. Janelings, representanten för allt som Ă€r gott, riktigt, och moraliskt i samhĂ€llet. Denna bakverkens högborg gav oss vĂ„r frĂ€lsning. Efter en kort vĂ€ntan i kön av vapenbröder kom vi till slut fram till disken. Riket, makten, och hĂ€rligheten var vĂ„r i evighet, i alla fall för den hĂ€r fettisdagen. 

SÄ vad har vi lÀrt oss av denna prövning? Jo att om man vill njuta kvalitets bakverk sÄ vÀlj ett konditori, ni kommer spara bÄde pengar, tid, och tÄrar. Till Hemköp, fy! SkÀmmes! Ta en lÄng, hÄrd titt i spegeln och frÄga er sjÀlva om det hÀr verkligen Àr ett sÀtt att bedriva nÀringsverksamhet pÄ.