Hemtjänsten glöms bort i ”verkligheten”

Insändarskribenten tycker att de privata hemtjänstföretagen har en mycket viktig funktion i Strängnäs kommun.
Insändarskribenten tycker att de privata hemtjänstföretagen har en mycket viktig funktion i Strängnäs kommun.

Insändare 22 november 2019 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunstyrelsens ordförande (KSO) i Strängnäs är moderat och som god moderat mycket engagerad i den privata företagsamhet som finns i kommunen, vilket är bra. Det innebär bland annat att vi kan läsa om hans uppmuntrande besök hos våra många lokala företagare, men med vissa undantag, tydligen. Vi har inte kunnat läsa om något besök hos de privata företag som bedriver hemtjänst för våra äldre. Har vi missat något, eller har han inte varit där?

Har han ”glömt” att besöka dessa viktiga entreprenörer, är det läge att rätta till det. De privata hemtjänstföretagen har nämligen en mycket viktig funktion i vår kommun och är värda all uppmuntran. Förutom att dom driver en bra verksamhet med nöjda kunder/brukare, så gör dom det till en lägre kostnad än den kommunala hemtjänsten.

Om de privata hemtjänstföretagen skulle lägga ner sin verksamhet skulle den kommunala hemtjänsten drabbas av en kostnadschock, vilket KSO naturligtvis är medveten om. Om dom däremot fick stöd i att utöka sin verksamhet skulle det vara bra för äldres valfrihet, samt underlätta för kommunen att möta de omsorgsbehov som redan finns och som man vet kommer att öka i framtiden.

Varför behandlas då de privata hemtjänstföretagen styvmoderligt av KSO? Kan det bero på att hans socialdemokratiska koalitionskollega ideologiskt är mot privat hemtjänst? I en tidningsintervju har hon nämligen klart deklarerat, ”Jag vill att vår vård och omsorg drivs i kommunal regi”. Vår kommun skulle må bättre av att styras av en borgerlig majoritet.

Ämnen du kan följa