Hög tid att forma vÀstra MÀlardalen

I det nya StormÀlardalen mÄste det finnas snabbpendling med tÄg frÄn bÄde Eskilstuna och VÀsterÄs till Stockholm.

I det nya StormÀlardalen mÄste det finnas snabbpendling med tÄg frÄn bÄde Eskilstuna och VÀsterÄs till Stockholm.

Foto: PONTUS LUNDAHL

InsÀndare2019-11-27 05:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

LĂ„ngsiktigt mĂ„ste Eskilstuna utvecklas till ett starkt nav med VĂ€sterĂ„s och bilda ett kraftfullt nĂ€ringscentra med attraktionskraft. StockholmsomrĂ„det behöver en kraftfull pendang i vĂ€stra MĂ€laren. Arbetet mĂ„ste sikta lĂ€ngre Ă€n nĂ€sta valperiod och skapa en plattform för utveckling.  

I detta StormĂ€lardalen ingĂ„r bland annat snabbpendling frĂ„n bĂ„da orterna till Stockholm med skytteltrafik med tĂ„g, snabb tĂ„gtrafik mellan Eskilstuna och VĂ€sterĂ„s utan broöppning, kostnadseffektivt boende, infrastrukturell uppbyggnad för elbilar och vattenförsörjning som klarar att MĂ€laren kan fĂ„ brĂ€kt vatten. Dessutom mĂ„ste orterna runt VĂ€sterĂ„s och Eskilstuna integreras i StormĂ€lardalens planering. 

För att detta ska klaras av, fordras att vi fÄr in nytÀnkande politiker. En samverkan som tillsammans med arkitekter, nÀringslivet, högskolan och de tvÄ regionerna kan ta fram en utvecklingsplan för dessa omrÄden: spÄr- och vÀgtrafik, industriutveckling, energi (el och vÀrme), bostÀder, utbildning, Àldrestöd samt sjukvÄrd.

En lÄngsiktig mÄlsÀttning behövs redan nu, om framtida skattemedel och privata pengar ska nÄ ett utvecklande resultat. Det Àr viktigt att ledare för Eskilstuna och VÀsterÄs agerar med lÀngre tidsperspektiv. Samverkan ger alltid bÀttre slutresultat Àn dagens kortsiktiga arbetssÀtt. Arbetet mÄste drivas med mer kunskap Àn den samverkan som i dag Àr mellan StrÀngnÀs, Enköping, Eskilstuna och VÀsterÄs.

En utvecklingsvĂ€g Ă€r att forma ett överordnat utvecklingsprojekt, dĂ€r masterstudenter och doktorander inom MĂ€lardalens högskola skulle kunna fĂ„ uppdrag  att forma skeletten till en utvecklingsplan.