Höga matkostnaderna gynnar mellanleden

Det skiljer mycket i pris pÄ en liter mjölk av eget mÀrke i olika butiker, trots att pÄslaget Àr litet.

Det skiljer mycket i pris pÄ en liter mjölk av eget mÀrke i olika butiker, trots att pÄslaget Àr litet.

Foto: Fotograferna Holmberg/TT

InsÀndare2023-03-28 07:22
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Nu har ocksĂ„ finansministern reagerat pĂ„ matpriserna. Handeln skyller pĂ„ ”inflationen” och leverantörerna. Att den svaga kronkursen bidrar Ă€r klart, liksom att höjda priser pĂ„ böndernas insatsvaror, gödning, diesel, el och foder, mĂ„ste tas ut i slutĂ€ndan, av oss konsumenter. Jag tror inte att butikerna blĂ„ser oss, mĂ„nga av dem har det nog svĂ„rt. Men hur ser det ut i mellanleden? Vi gör nĂ„gra nedslag i butikerna.

Mjölk har ett litet pĂ„slag i kedjan. Medan bonden fĂ„r cirka sex kronor plus moms kostade en liter (”eget mĂ€rke”) 11,90 hos Ica Flen och Lidl, medan Coop Flen tog 14,80 (vecka 10). Hur kan det skilja sĂ„ mycket med sĂ„ litet pĂ„slag? ”Vi skor oss absolut inte” sade Coops vd efter samtalet med finansministern. NĂ€, nĂ€.

Bröd har gĂ„tt upp avsevĂ€rt. Bondens pris för brödsĂ€d har ökat efter Putins anfall, frĂ„n cirka tvĂ„ kr/kg till cirka tre. SĂ€den mals, blandas med vatten och jĂ€st, bakas till bröd som packas och distribueras. Priset i butik har höjts frĂ„n cirka 30 kr/kg till cirka 45. Har bagaren hĂ€llt i lingonsylt för en femtioöring i degen sĂ„ kostar brödet en tia mera. Förutom att elen till ugnar gĂ„tt upp sĂ„ kan det finnas en förklaring till brödpriset. Har du sett en bagerirepresentant vid brödhyllan en mĂ„ndag förmiddag och undrat vad denne gör? Jo, han eller hon plockar ut bröd med bĂ€st-före-datum under resten av veckan för destruktion. Jo, du lĂ€ste rĂ€tt – resten av veckan. Snacka om matsvinn! Lidl rear sitt bröd nĂ„gra dagar före bĂ€st-före.

Om du ska lyxa till det till helgen och köper svensk oxfilĂ© fĂ„r du punga ut med 529 kr/kg (Ica Flen v 10). Av detta fĂ„r bonden en femtiolapp. Det sĂ€msta köttet blir fĂ€rs, som kostar 100–120 kr/kg. TillgĂ„ng och efterfrĂ„gan styr, inte produktionspris.

Antibiotikaresistens larmas det alltmer om som ett stort hot. I Sverige kom en lag 1982 som förbjuder antibiotika till djur i förebyggande syfte. Tjugo Ă„r senare blev det EU-krav. ÄndĂ„ skiljer det mycket i anvĂ€ndning mellan EU-lĂ€nder. I Tyskland anvĂ€nds sju gĂ„nger mer Ă€n i Sverige (2018). Svenskt kött kostar cirka 20 procent mer för att svenska bönder ska premieras för sin bĂ€ttre djurhĂ„llning, sĂ€gs det. I höstas fick den svenska bonden cirka 22 kr/kg för flĂ€skkött. Samtidigt fick den tyska bonden 1,98 euro, alltsĂ„ samma peng. Vem tog hand om bondens premie?