Högerns jakt på utsatta människor fortsätter

Åsa Kratz och Tobias Täpp, Handelsanställdas förbund avd. 18, Eskilstuna.

Åsa Kratz och Tobias Täpp, Handelsanställdas förbund avd. 18, Eskilstuna.

Foto: Privat

Insändare2024-04-10 19:20
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För en tid sedan var det A-kassan, sen blev det biståndet, nu handlar det om sjukförsäkringen. Det är inte en överdrift att säga att högerns nya förslag kring sjukförsäkringen kommer tvinga ut cancersjuka på arbetsmarknaden igen. Inget hellre vill vi säga än att det är ett dåligt sent aprilskämt, men tyvärr – Kristersson gjorde det som socialförsäkringsminister då och han upprepar samma politik som statsminister nu.

Vi inom Handels har det särskilt tufft. Vår bransch kantas av höga sjukskrivningstal och det är redan som det är nu med osäkra anställningar och kortare anställningsformer svårt att få sjukpenning. Lek då med tanken på vad som händer när regeringen och SD urholkar sjukförsäkringssystemet ännu mer.

En "favorit-i-repris" från Reinfeldt-regeringen är att man inte längre ska prövas mot faktiska arbeten på arbetsmarknaden utan mot fiktiva jobb. Socialdemokraterna rev upp den otroligt märkliga prövningen under sin tid vid makten, nu tar högern tillbaka det. Viktigast för dem är att färre människor får sjukpenning, inte att färre människor är sjuka. Det finns ett alternativ till den här blåbruna politiken.

Avskaffat karensavdrag, större möjligheter för dem med osäkra anställningar att få sjukpenning och höjd och förlängd rätt till sjukpenning. Det är bara några av de sakerna vi i Handels kämpar för.

Vi tar fajten, för en sjukförsäkring där man är sjuk tills man blir frisk och för ett samhälle där våra skattepengar faktiskt ser till att det finns ett fungerande skyddsnät för dig när du blir sjuk.