Hur kan ekologisk mat vara så billig?

Ekologisk mat är inte dyr om man ser till denna produktions nytta, menar signaturen Ekobonde. På bilden ekokor i Nöbbelöv utanför Kristianstad.

Ekologisk mat är inte dyr om man ser till denna produktions nytta, menar signaturen Ekobonde. På bilden ekokor i Nöbbelöv utanför Kristianstad.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2023-03-31 07:18
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dagarna kom ytterligare en larmrapport om klimatförändringar från FN:s klimatpanel IPCC. Vi måste ändra beteende i våra liv för att bromsa utvecklingen. Samtidigt är den stora debatten om de stora prishöjningarna på livsmedel. Lösningen på det verkar att vara att köpa billig importerad mat och strunta i vår miljö. Särskilt ekologisk mat framhålls som dyr. Detta är inte sant om man ser till denna produktions nytta.

I ekologiskt jordbruk används inte konstgödselkväve. Konstgödsel skapas av fossila bränslen och skapar stora koldioxidutsläpp vid tillverkning. Vid användningen på fälten leder det till lustgasutsläpp och stor utlakning i vattendragen.

I ekologiskt jordbruk används inga kemiska bekämpningsmedel som dödar insekter och ogräs. På våra gårdar dödas alltså inte allt ogräs utan de står och blommar under den gröda som odlas och ger massa mat till humlor och bin. I ekologiskt jordbruk finns fler insekter och fåglar, upp till 50% mer än konventionellt jordbruk. Utan pollinerande insekter får vi ingen mat!

Vi lever i en otrygg värld. Efter pandemi och pågående krig måste vi trygga livsmedelsproduktionen. Ekologiskt jordbruk leder till en robust produktion som inte är lika beroende av import av förnödenheter. På ekogårdar det ofta finns animalieproduktion och mindre enheter vilket ger fler personer med lantbrukskunnande. Allt detta en tryggare mat produktion.

I ekologiskt jordbruk måste alla djur vara på bete på sommaren, även grisar och höns. Även detta ökar biologiska mångfalden vilket också är ett av IPCC:s mål. Och djuren skapar ett vackert levande landskap.

Alla dessa miljövinster gör att ekologisk mat inte är dyr, den skapar en bättre framtid för våra barn.