Låt oss, precis som statsminister Ulf Kristersson när han höll sitt jultal den 21 december, tala klartext om att ta ansvar.
Vem och vilka tar ansvar i Strängnäs kommun? Vi vet att kommunen, kyrkan, polisen, vården, med flera gör det. Men hur är det med dig och mig? Vissa tar mycket ansvar medan vissa inte alls. Kommunen borde bjuda in till samarbete och samverkan med kommuninvånarna.
Vad innebär det att arbeta trygghetsfrämjande? Låt oss prata om till exempel trygghet, brottsförebyggande arbete, förebyggande arbete med att bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck. Att förebygga och förhindra återfall i brott, att satsa på goda uppväxtvillkor för barn och ungdomar, med hälsa, vård och omsorg. Det finns både enskilda personer och ideella föreningar som skulle vilja ha ett djupare samarbete med kommunen, en strategisk samverkan för ett hållbart samhälle.
Trygghet handlar inte bara om trygghet från brott – trygghet kan även gälla folkhälsa, pension, social välfärd, skola men även halkbekämpning med mera. Inom stadsplanering är trygghetsbegreppet ofta en fråga om att skapa en miljö som människor trivs i och vill vistas i utan att känna obehag.
Trygghet är också att få välja, att leva ett eget liv. Trygghet är att alla ska vara lika mycket värda, att känna sig trygg i mötet med andra människor. Trygghet tycks ha en stark koppling till relationer och till begreppet ”tillit” som handlar om människors förtroende för andra människor men också för tillit till samhällets institutioner. Släpp in oss och låt oss få vara med i det viktiga arbetet!