Hur ska personalen på Mälarsjukhuset orka?

Arbetsbördan är fruktansvärt tung och personal gråter efter arbetspassen, skriver signaturen "Snart är vi utbrända".

Arbetsbördan är fruktansvärt tung och personal gråter efter arbetspassen, skriver signaturen "Snart är vi utbrända".

Foto: David Gagnert

Insändare2023-01-12 20:28
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur länge ska personalen på Mälarsjukhuset orka med dessa överbeläggningar och att man blandar patienter som till exempel gjort ortopediska operationer med kirurgpatienter eller sådana från urologin? Det finns ju en anledning att man har olika vårdavdelningar. Detta för att inte blanda olika slags infektioner och att personalen där är speciellt utbildad för sina avdelningar och förutsättningar.

Man vill nu också säga upp alla hyr-sjuksköterskor från de flesta avdelningar. Men de verkar inte lyckas särskilt bra att anställa ersättare? Hur kan man säga upp alla hyr-sjuksköterskor utan att ha en plan för hur det ska finnas några sjuksköterskor som vill jobba "fast" på sjukhuset? Kommer det att finnas någon personal kvar alls på avdelningarna kan man undra med det politiska styret som gäller efter nyår? Särskilt med tanke på de för låga lönerna och dåliga arbetsförutsättningarna som gör att ingen vill ta jobben.

Antalet patienter kommer inte att minska eftersom invånarna blir både fler, äldre och mer multisjuka. Om vi från februari ska ha 7 vårdplatser istället för 18 som i dag, så förstår vi inte hur vi ska kunna vårda alla patienter på ett bra sätt? För de slutar inte komma in bara för att platserna och personalen blir färre.

I stort sett varje pass vi jobbar så finns redan nu många överbeläggningar och dessutom patienter från andra avdelningar att hantera. Arbetsbördan är redan idag fruktansvärt tung och stressande och vi vågar inte tänka på hur det kommer att bli framöver. Kollegor säger nu upp sig eller är sjukskrivna och många gråter vid arbetspassets slut. Som undersköterskor lider vi när patienter inte ens hamnar på rätt ställe och får sin rätta vård. Som människor orkar vi snart inte med detta havererade system länge.