Hur ska vi minska matsvinnet när maten inte är god?

Eleverna  i 5C på Karinslundsskolan i Strängnäs vill ha godare skolmat.

Eleverna i 5C på Karinslundsskolan i Strängnäs vill ha godare skolmat.

Foto: Nicklas Kihlberg

Insändare2024-01-20 06:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi tycker att skolmaten borde bli bättre. Barn äter inte skolmaten och det är ett problem, barnen måste äta ordentligt så att de orkar med skoldagarna.

För det första, när elever inte äter något på lunchen så blir de trötta och orkar inte med sina lektioner. Om elever inte kan koncentrera sig lär de sig mindre och får sämre betyg. Om det fortsätter så här så kan det bli att eleverna i framtiden får sämre jobb och mindre lön. I vår klass 5C på Karinslundsskolan i Strängnäs är det nio av tio elever som ogillar maten.

För det andra, matsvinnet är ett problem i Sverige och en stor del av maten vi slänger kommer från skolorna. Vuxna skyller på oss barn, de säger att vi ska äta upp allt på tallriken, att det finns barn som inte ens får mat och ”på min tid så fick vi inte ens skolmat”. Men hur tror du själv att vi ska lyckas minska matsvinnet om det inte serveras mat som är god? Om det hade lagats godare mat så skulle matsvinnet blivit mindre och eleverna gladare och piggare.

För det tredje, så äter inte alla frukost hemma innan skolan för att de kanske inte har tid, inte har pengar eller inte kan äta frukost på morgonen. Så då när man kommer till skolan och inte kan äta lunchen på skolan heller, så är man jättehungrig under hela skoldagen.

För det fjärde, vissa tycker att det är orättvist att några får specialkost för att de får godare mat som de själva har valt ut. Det är ett problem, eftersom då skickar några in att de behöver specialkost fast att de egentligen inte behöver det. De elever som behöver ha specialkost borde få det för att de till exempel måste ta någon medicin, är allergiska, inte tål något eller så äter de bara mat som är veganskt eller vegetariskt. Om det skulle bli bättre mat i skolorna så skulle inte andra elever tycka att det är orättvist.

Sammanfattningsvis så tycker vi att skolmaten måste bli bättre så att man orkar med lektionerna och är pigg under skoldagen. För just nu när eleverna inte äter så har de svårare att koncentrera sig och betygen blir då sämre, vilket kan leda till sämre jobb och mindre lön.

Matsvinnet är stort i Sverige, en stor del av det kommer från skolorna, om maten blivit bättre så skulle vi inte slänga lika mycket mat och då hade matsvinnet blivit mindre.

Många barn äter inte frukost på morgonen och sedan äter de inte någon lunch heller, så då får de gå hungriga hela skoldagen.

Vissa elever tycker att det är orättvist att några elever har specialkost, om det hade varit bättre mat så hade inte så många tyckt att det är orättvist eftersom de då också får mat som de tycker är god.

Därför så tycker vi elever i 5C på Karinslundsskolan i Strängnäs att maten borde bli bättre.

För alla mår väl bra med lite mat i magen?