Idéer om eldupphör och fredsförhandlingar är naiva

Vårt stöd för Ukrainas frihetskamp måste fortsätta, säger insändarskribenten.

Vårt stöd för Ukrainas frihetskamp måste fortsätta, säger insändarskribenten.

Foto: Natacha Pisarenko

Insändare2023-03-29 08:32
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Ogenomtänkt att skicka JAS-plan till Ukraina" av Ulf Gabrielsson i EK 24/3.

Tack för att du i egenskap av flygvapenpilot bidrog till att skydda den svenska demokratin och nationen. Idag är det den ukrainska demokratin som måste skyddas.

Ryssland har inte nästan totalt luftherravälde i Ukraina. Ukrainas flygvapen är fortfarande aktivt idag. Robotar mot Ukraina avfyras från områden utanför Ukraina. De flesta av dessa robotar skjuts ner. Att ha ett luftförsvar som täcker hela landets yta är mycket svårt. Det ryska flyget undviker att operera i ukrainskt luftrum.

Gabrielssons ideer om ett eldupphör och fredsförhandlingar är naiva. Putins Ryssland vill inte ha fredsförhandlingar. Putins Ryssland vill radera Ukraina som självständig nation från kartan. Enligt Putin är Ukraina ingen riktig nation. Syftet med anfallet mot Ukraina är att inta hela landet och uppfylla ryska extremnationalistiska imperieambitioner.

Det finns ett enkelt sätt att avsluta kriget. Nämligen att ryska soldater lämnar hela Ukraina. Att Ryssland respekterar Budapest-överenskommelsen från 90-talet, som Ryssland själv har undertecknat. Det finns ryska soldater i Ukraina som mördar och våldtar, det finns inga ukrainska soldater i Ryssland.

Ukraina försvarar sitt land, sin demokrati, sin kultur med sitt blod. De försvarar samtidigt vår demokrati. Vårt stöd för Ukrainas frihetskamp måste fortsätta politiskt, humanitärt och militärt. Vi kan inte vara neutrala mellan diktaturens Ryssland och demokratins Ukraina. Jag är stolt över att Sverige, tillsammans med andra demokratier, ger Ukraina stöd inklusive militärt. Som humanist, och demokratisk person, borde valet i detta fall vara enkelt.