Iläggningsplats för båtar behövs inne i Mariefred

Björn Brolin menar att den iläggningsplats för båtar som finns inne i Mariefred behöver vara kvar.

Björn Brolin menar att den iläggningsplats för båtar som finns inne i Mariefred behöver vara kvar.

Foto: Fanny Lindblad

Insändare2022-11-09 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Mariefred hade vi under många år fyra ställen där innevånarna kunde lägga i båtar. En försvann när ett bryggdäck lades för några år sedan i höjd med Djurgårdsporten. Det gjorde inget, för det var väldigt trångt och nära Strandvägen. Nästa försvann när en uppskattad badplats anlades nedanför hembygdsmuseet. Jättebra! De två sista skall bort när bryggdäck skall omge Baderskan. Den ena klart olämplig och redan förbyggd. Den sista platsen som denna årstid används flitigt för båtupptagning skall också tummas på.

Har varit och pratat med flera som de senaste dagarna varit där och informerat om vad som är på gång och skall av artighet inte upprepa vad som sagts. Räddningstjänsten behöver tydligen inte ha tillgång till platsen eftersom planer finns på att ha en räddningsbåt förtöjd permanent i Mariefred. Är bara orolig att "buset" kommer att ha koll på denna båt eftersom den kommer att vara den mest välskötta båten i hamnen och alltid fulltankad.

Om det blir som antytts, att man i värsta fall måste till Läggesta för iläggning av båten. Skulle inte jag vilja vara ansvarig, eftersom det är 600 meter till Baderskan och 3,9 km till Läggesta. Skall någon ansvarig stå på kajen och ropa till eventuella nödställda att ta det lugnt, vi skall bara till Läggesta och lägga i båten. Vi kommer om 20 minuter. Det har angetts som skäl att inte ha iläggningsplats vid Baderskan för att det finns en lekplats nära. Visst, studsmattan är två meter från gång- och cykelväg och sju meter från en av stans mest trafikerade gator, där det körs fort. Åtta meter från den "tysta döden" där barn kan ramla i vattnet. Iläggningsplatsen för båt är cirka 25 meter bort från lekplatsen och där backar man ner bilen i max 3 km i timmen. 

Inget staket finns runt lekplatsen trots att det är kommunens egen anläggning. Varför? Ni politiker som nyligen stod på torget och delade ut chipspåsar och annat, var är ni nu när Mariefredsborna behöver er?

Kryp fram under era stenar och tag ert ansvar. Visst är det skönt att lägga ut på delegation och inte behöva ansvara. Har hört att kommunens gräsmattor påverkas av båtkärrorna på Strandvägen och drar då slutsatsen att Food truck festivalen är i farozonen. Eller? Med hopp om fortsatt levande centrum.