Inför dragspelsbussar vid rusningstrafik

En av Eskilstunas dragspelsbussar till höger. Skribenten vill se fler.

En av Eskilstunas dragspelsbussar till höger. Skribenten vill se fler.

Foto: Henrik Holmberg

Insändare2023-12-08 06:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje gång jag ska åka med bussen till och från skolan så är det väldigt trångt. Människor behöver stå upp under resan för att sedan trängas för att komma ut vid deras hållplatser. Jag tycker att Sörmlandstrafiken ska införskaffa dragspelsbussar vid rusningstrafik på populära linjer.

För det första så leder små bussar med få sittplatser till ökad trängsel i bussen. Detta kan leda till skador vid exempelvis hastiga inbromsningar. Tänk dig att du står upp i mitten av bussen omgiven av andra främmande personer och busschauffören bromsar hastigt, du tappar balansen och ramlar. Då skadar du inte bara dig själv utan även passagerare runt omkring dig. Vissa busschaufförer kör väldigt aggressivt vilket gör att man kan slängas åt olika håll. Eftersom stadsbussarna saknar säkerhetsbälte så skulle en aggressiv körning kunna skada både sittande och stående passagerare. Mittgången i bussen måste även vara fri av säkerhetsskäl vilket den oftast inte är.

För det andra ska alla som vill kunna åka med Sörmlandstrafikens bussar. På de fem busshållsplatserna från att jag går på tills jag går av hinner bussen bli så full att den kör förbi vissa hållplatser. Personer som ska gå på bussen leds till den bakre dörren av busschaufförens vinkningar och får gå på där. Samtidigt som folk som står nära ingången måste tränga sig igenom en stor folksamling för att hinna ut innan busschauffören åker vidare.

Bussresorna ska vara en trivsam upplevelse. Om kommunen vill att flera ska välja bussen före bilen så måste de små bussarna bytas ut till större bussar vid rusningstrafik. Annars kommer passagerare välja bort bussen som färdmedel. 

Att köra runt med större bussar vid rusningstrafik kommer kosta mycket, inte bara på grund av utökningen av antalet större bussar utan även på grund av sträckorna där det inte finns tillräckligt med passagerare för att fylla en stor buss. Jag syftar på tiderna då ungdomar går i skolan och vuxna jobbar. Då skulle Sörmlandstrafiken kunna byta bussarnas storlek till en mindre eftersom mängden passagerare även minskar. Detta skulle kunna ske genom att införskaffa ytterligare en parkering närmare centrum. Då förkortas sträckan från parkeringen till respektive linje samtidigt som tillgången till större bussar vid rusningstrafik är närmare och går snabbare.

Med större och rymligare bussar får alla plats utan att behöva tränga ihop sig. Man minskar smittspridningen och ökar säkerheten för passagerarna. Därför uppmanar jag Sörmlandstrafiken att skaffa dragspelsbussar vid rusningstrafik på speciella linjer för att minska trängsel och öka säkerheten. Dessa bussar ska alltså inte gå hela dagarna utan vid de tider då flest åker med bussen.