Inför kvarterspoliserna igen

Insändare 4 januari 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under många år har man i Eskilstuna sett hur knarkhandeln brett ut sig och sker alltmer öppet. Den mycket grova brottsligheten med skjutningar och grov misshandel hänger givetvis ihop med knarkhandel, det vet alla men inget har gjorts åt detta.

Med glädje kunde man i EK den 28/12 läsa om att polischefen Christer Sjökvist ”kommit på” att det vore nog bra med ett antal poliser som enbart skulle inrikta sin verksamhet på just knarkhandlarnas. En gatulagningsgrupp, fokusgrupp skulle det heta. Bättre sent än aldrig med denna åtgärd.

För många år sedan fanns ett ganska stort antal poliser som enbart hade som uppgift att ägna sig åt just knarkspaning. Det fanns en gatulagningsgrupp som hade koll på knarkarna i stan men också en grupp som hade mer koll och span på nationell nivå. Dessa poliser gjorde ett fantastiskt bra jobb och grep många knarkbrottslingar. Många av dessa blev dömda till långa fängelsestraff. Det är en gåta varför all dessa duktiga poliser ej fick fortsätta med detta viktiga jobb. Det vet bara polisledningen som måste svara på detta. Men trolige berodde det på någon av de många märkliga omorganisationer som skett inom myndigheten.

En annan mycket viktig polisverksamhet som sedan länge tagits bort är kvarterspolisen. Det fanns två i Nyfors, två i Lagersberg, Råbergstorp, två i Sahl, Skiftinge och två i Torshälla. Allmänheten kunde med lätthet kontakta dessa nästan varje dag. Poliser fick många tips som dom ofta förde vidare till lämplig kollega.

Anledningen till att kvarterspolisen togs bort var troligen att det inte med statistik gick att bevisa att dom gjord någon nytta. Vi allmänheten frågar polischefen Christer Sjöqvist om vilken syn han har på detta och om det blir några nya och kvarterspoliser i framtiden. Polischefen kan väl inte skylla på personalbrist för det lär finnas mer poliser nu än nån gång tidigare.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa