Inför obligatorisk covid-19 vaccination

Vad som nu i dessa pandemitider kanske kan förundra är varför inte vaccination mot Covid-19 inte också är obligatorisk. Skriver signaturen "S.G.Daun".

Vad som nu i dessa pandemitider kanske kan förundra är varför inte vaccination mot Covid-19 inte också är obligatorisk. Skriver signaturen "S.G.Daun".

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-05-20 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I min generation fick alla redan under första levnadsåret en obligatorisk vaccination mot smittkoppor. Ärret efter den sitter kvar på axeln hela livet. I militärtjänstens första tjänstgöring fick alla värnpliktiga också obligatorisk vaccination mot stelkramp, polio, difteri och lungsot (calmette).

Vad som nu i dessa pandemitider kanske kan förundra är varför inte vaccination mot Covid-19 inte också är obligatorisk. Visserligen avskaffades lagen om obligatorisk vaccination 1976, men det finns ju lagar som är avsedda att reglera obligatoriska åtgärder för hela befolkningen vid hot mot landets och folkets överlevnad.

Eftersom vi idag vet att det aktuella viruset muterar lättare ju fler oskyddade (ovaccinerade) personer som finns, så förefaller ett införande av obligatorisk vaccinering av hela befolkningen som befogad. All den stund muterade virus blir allt farligare och därmed dödligare. Vilket mycket väl skulle kunna innebära att vi går mot en alltmer pandemidrabbad tid med en eskalerande mängd döda av alla mutationerna.

Att i detta läge börja invända mot detta på grund av integrationshot eller samvetsmotiv bottnar i okunskap eller fanatism. I vart fall knappast ett godtagbart argument mot en obligatorisk vaccinering. Som akut åtgärd borde ansvariga myndigheter satsa helhjärtat på inköp av vaccin och vaccinera alla medborgare. Så snabbt som möjligt!

Hela befolkningen måste ställa upp för att hjälpa till på alla tänkbara sätt. Till exempel skingra folkgrupper, använda andningsskydd, respektera avstånd och övertala alla som inte vill vaccinera sig.

Vem vet, innan vi vet ordet av så kanske myndigheterna måste införa samma sanktioner mot brott mot samhällets ”rekommendationer” som i övriga Europa.