Inför restriktioner för att förebygga en andra våg

Enda rationella möjligheten att förebygga den andra vågen så gott det går är att regeringen utfärdar direktiv för hela riket. Skriver S.G.Daun.

Enda rationella möjligheten att förebygga den andra vågen så gott det går är att regeringen utfärdar direktiv för hela riket. Skriver S.G.Daun.

Foto: Janerik Henrsson/TT

Insändare2020-10-20 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Egentligen handlar det om hur mycket den gamla befolkningen får kosta samhället. Sverige valde från början den hårda linjen. Det vill säga de gamlingar som kunde fick gå i karantän och de som inte kunde eller inte ville fick offras. Med öppna äldreboenden och sjukhus blev resultatet oundvikligt: antalet döda i covid-19 i Sverige toppade listan över värst drabbade länder i Europa. Men krogar och barer kunde ha öppet och ekonomin drabbades mindre än i de flesta andra länder.

I dag ser bilden något annorlunda ut. De förhållandevis få restriktioner som är obligatoriska finns kvar (med vissa lättnader) men den ”andra vågen” är i antågande. Vad den inneburit i de stora nationerna i Europa vet vi: återinförande av stängda barer, förbjud mot folksamlingar i alla former, obligatorisk mask i alla offentliga lokaler med mera.

 I Storbritannien, till exempel kan man få upp till böter på 110.000 kronor om man bryter mot restriktionerna. Här i Sverige har vi nu börjat se början på andra vågen och forskare varnar för att vi kan komma att få 1000 eller 100 dödsfall under resten av året beroende på hur mycket ansvar varje person orkar eller vill ta för att följa Folkhälsomyndighetens restriktioner.

Frågan är om det går att påverka. En åtgärd som flera länder vidtagit alldeles för sent är att stänga barer och restauranger klockan 22. I ställer för som nu klockan 01, då frekvensen av fylla är som högst och brotten mot närhet till varandra som högst. Utan tvivel ett effektivt sätt att minska smittspridningen. Jag har talat med representanter för livsmedelsinspektionen, som meddelar att de vid flera tillfällen förslagit stängning av restauranger som flagrant brutit mot gällande föreskrifter, men ledningen har inte velat föra ärendet vidare.

Enda rationella möjligheten att förebygga den andra vågen så gott det går är att regeringen utfärdar direktiv för hela riket. Det är alltid bättre att stämma i bäcken än i ån, som det heter. Och det är dags att göra det nu! Om tvivel, så räcker det med att se hur det gått i alla andra länder, där regeringen tvingats gå in och ta över ansvaret.