Inför trosfrid – förbjud koranbränning

Insändarskribenten vill se en lag om trosfrid i Sverige, så att det inte blir tillåtet att bränna koraner och biblar.

Insändarskribenten vill se en lag om trosfrid i Sverige, så att det inte blir tillåtet att bränna koraner och biblar.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Insändare2023-03-24 08:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Jag ska kränka och kränka tills inget finns kvar att kränka” ska en känd svensk ha sagt enligt ett program i Sveriges Radio. Denna människosyn och tolkning av ordet ”respekt” kostade skattebetalarna gissningsvis hundra, kanske flera hundra, miljoner kronor per år. Vi får innerligt hoppas att en viss dansk inte får för sig att flytta över sundet.

I över 70 år har vi haft lagen om religionsfrihet som innebär att var och en får tro på vilken religion och gud man vill – eller ingen alls. Tron är viktig för många och därmed känner de sig sårade och kränkta när någon skändar det som tron bygger på eller förmedlar. 

Att kränka någon på grund av dennes tro påstås ingå i yttrandefriheten, en frihet som vi ska slå vakt om. Om det skulle komma ett förslag att begränsa yttrandefriheten gällande påhopp på människor för sin religion, så skulle det bli ett ramaskri från vissa högljudda. Demokratin är hotad! 

Men hur ser det ut idag? Vi har redan begränsningar, såsom: Jag får inte sträcka upp höger arm med handflatan synlig eller klä mig med vissa symboler. Jag får inte sprida något om någon, som denne uppfattar negativt, även om det är sant. Det är förtal. Jag får inte påstå att en viss grupp människor är dumma. Det är hets mot folkgrupp.

I Finland är det inte tillåtet att exempelvis bränna Bibeln. Där har man varit förutseende och har en lag om trosfrid. Tycker vi då att Finland är ett odemokratiskt land? Nej. Möjligen kan någon av de ivrigaste förespråkare för ovan nämnda människosyn och respektlöshet tycka så. Med trosfrid skulle de inte få djävlas med troende. Vilken katastrof!